Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

TASR a AFP upozorňujú na hoax

Foto: Teraz.sk

Šíri sa video o spochybňujúce masaker civilistov v ukrajinskej Buči.

Bratislava 28. februára (TASR) - Viac ako 10.000 slovenských používateľov Facebooku zdieľalo vo februári 2023 video s bývalým členom senátu amerického štátu Virginia, ktorý spochybňoval správy o zločinoch spáchaných na civilistoch počas ruskej okupácie ukrajinského mesta Buča z jari 2022. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

"Ruská masová vražda v Buči je podvod," tvrdí americký plukovník, bývalý vojenský prokurátor a bývalý republikánsky člen štátneho senátu Virginie Richard Black v zavádzajúcom videu. V zázname tiež uvádza, že masaker v Buči bol psychologickou operáciou ukrajinských ozbrojených síl. Mŕtve telá sa na uliciach Buče podľa neho objavili až štyri dni po odchode ruských síl z mesta.

Tvrdenia z videa sú však podľa AFP nepravdivé, čo sa preukázalo už začiatkom apríla 2022, keď ich šírili aj oficiálne ruské inštitúcie. Tie na svojich účtoch zdieľali spomalenú verziu záberov na Jablunskej ulici a tvrdili, že ruka jedného z tiel sa vraj pohla - nebola to však pravda.

Skutočnosť, že na Jablunskej ulici v Buči sa nachádzali mŕtve telá dávno pred tým, ako sa ruské jednotky z mesta stiahli, bola dokázaná pomocou satelitných snímok, ktoré zachytili rovnakú situáciu, akú našli na mieste aj reportéri AFP v čase, keď bola Buča začiatkom apríla 2022 oslobodená.

Satelitné snímky, ktoré 4. apríla 2022 zverejnila spoločnosť Maxar Technologies a analýza fotografií zhotovených na mieste agentúrou AFP sú v rozpore s tvrdeniami, že mŕtvoly civilistov v Buči sa objavili až štyri dni po odchode ruských vojsk z mesta.

V agentúre AFP porovnali satelitné snímky z 19. marca 2022 s fotografiami od svojich fotoreportérov z 2. apríla. Potvrdilo sa, že viaceré z tiel, ktoré fotoreportéri 2. apríla zhotovili na Jablunskej ulici, boli v rovnakej polohe a na rovnakom mieste už 19. marca, keď mesto kontrolovala ruská armáda.

Podrobnú správu o popravách civilistov spáchaných ruskými jednotkami zverejnil v decembri 2022 aj Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva. Podľa OSN sa doteraz potvrdilo zabitie 73 civilistov medzi 5. až 30. marcom 2022.

Video zdieľané na slovenskom Facebooku vo februári 2023 pochádza podľa AFP z YouTube kanálu Schiller Institute, na ktorom bolo uverejnené 26. apríla 2022. Schillerov inštitút je nemecký "think tank", ktorý založila Helga Zepp LaRouche. Tento "inštitút" britské médiá označili za politickú sektu a informovali aj o internej správe Scotland Yardu, v ktorej sa uvádza rovnaká charakteristika s dodatkom, že tento subjekt má zlovestné a nebezpečné väzby.

Richard Black mal podľa AFP v minulosti viacero kontroverzných vyhlásení. Bez toho, aby predložil akékoľvek dôkazy v roku 2018 uviedol, že britská MI6 plánuje chemický útok v Sýrii, alebo tiež tvrdil, že polygamia je prirodzenejšia ako homosexualita.