Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

TASR si pripomenie výročie samostatnosti sériou správ

Ilustarčná snímka. Foto: TASR

TASR zverejní nielen výňatky z archívnych textov, ale aj niektoré celé archívne texty, a to cez linky priložené v správach, ktoré klientovi sprístupnia archívne dokumenty z webstránky vtedy.tasr.sk.

Bratislava 12. júla (TASR) - Tlačová agentúra SR (TASR) si v nasledujúcich mesiacoch pripomenie sériou správ cestu Slovenska k samostatnosti. Slovenská republika vznikla 1. 1. 1993, vyhláseniu samostatnosti predchádzalo množstvo udalostí, z ktorých viaceré TASR pripomenie materiálmi z archívu a tiež cez spomienky a názory osobností nielen z politiky.

"Archív TASR ponúka dobové spravodajstvo vtedajšej Tlačovej kancelárie Slovenskej republiky (TK SR) v roku 1992, ktoré na dennej báze mapuje zložitý proces delenia ČSFR. Domnievame sa, že by mohlo byť v tomto roku zaujímavé priblížiť vtedajšie dianie aj optikou agentúrnych správ z roku 1992," uviedla autorka projektu a vedúca domácej redakcie TASR Viera Kulichová.

TASR pripomenie cez dobové materiály napríklad prijatie Deklarácie o zvrchovanosti SR (17. 7. 1992), schválenie Ústavy SR (1. 9. 1992), prijatie ústavného zákona o rozdelení federácie (25. 11. 1992) či prvý deň samostatného Slovenska.

"Prinesieme tiež spomienky a názory politických pamätníkov, osobností z rôznych sfér spoločenského života, ich pohľad na rozpad federácie či hodnotenie 30. rokov samostatnosti Slovenska, ekonomický aj spoločenský vývoj krajiny," doplnila Kulichová.

TASR v rámci seriálu zverejní nielen výňatky z archívnych textov, ale aj niektoré celé archívne texty, a to cez linky priložené v správach, ktoré klientovi sprístupnia archívne dokumenty z webstránky vtedy.tasr.sk.