Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

TASR vydala v 1. polroku 2021 vyše 130.000 správ

Na archívnej snímke nápis TASR na aute pred budovou, v ktorej sídli Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Agentúra dosiahla v hodnotenom polroku plusový hospodársky výsledok.

Bratislava 19. októbra (TASR) – V priebehu prvej polovice roka vydala Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) 131.702 správ a sprostredkovala vyše 400 priamych prenosov. Svoju činnosť s naplnením všetkých zákonných úloh dokázala realizovať so ziskovým hospodárením. Vyplýva to zo správy o činnosti a hospodárení TASR za 1. polrok 2021, ktorú v utorok prerokoval a zobral na vedomie Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá. Poslanci na rokovaní ocenili vyváženosť, objektívnosť i "výživnosť" a záber spravodajstva.

Generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala pred členmi mediálneho výboru zdôraznil, že agentúre sa napriek zložitému pandemickému obdobiu a v poddimenzovanom personálnom stave podarilo zvládnuť i taký zložitý krok, ako je výmena redakčného systému. "Práve v prvom polroku došlo k testovaniu, implementácii a sprevádzkovaniu systému na vkladanie a editovanie správ, ktorý nahradil systém Typlan z roku 1994, ktorý bol v kritickom stave s vysokou nespoľahlivosťou a možnosťou fatálneho zlyhania,“ priblížil generálny riaditeľ TASR.

Napriek nákladom na náhradu Typlanu dosiahla TASR v hodnotenom polroku plusový hospodársky výsledok. "Súhrnné náklady dosiahli za I. polrok výšku 2.341.713 eur, výnosy 2.389.962 eur. Zisk predstavoval 48.249 eur," konkretizoval Puchala. "Príjmy dosiahli za I. polrok 2021 výšku 4.011.238 eur, čo predstavuje 71,55-percentné plnenie rozpočtu. Výdavky boli vykázané vo výške 2.653.909 eur, čo predstavuje čerpanie rozpočtu vo výške 49,99 percenta. TASR I. polrok 2021 ukončila s prebytkom vo výške 1.357.329 eur,“ doplnil šéf agentúry.

Zo 131.702 vydaných správ bolo textových 75.293, zvukových 6686, ďalej 47.402 fotografií a 2321 videozáznamov. Pribudlo i viac ako 400 živých prenosov. "Značka TASR je značkou správ, ktoré sú férové, postavené na faktoch, jasných zdrojoch a ktorým sa dá veriť,“ pridal Puchala kvalitatívnu charakteristiku vyprodukovanej kvantity.

Členovia výboru Jana Vaľová (Smer-SD) i Milan Potocký (OĽANO) ocenili výkon spravodajstva, tematický záber i zásah informácií, ktoré TASR prináša. "Ako bývalý novinár musím naozaj oceniť vyváženosť spravodajstva i to, že ho prinášate i z miest, v ktorých iné médiá chýbajú," povedal.

Puchala priblížil i hlavné témy, ktorým sa venovali jednotlivé redakcie, rovnako oblasť nových médií. Zvýraznil v tejto súvislosti, že naďalej stúpa počet záujemcov o online vysielanie tlačových konferencií. "K prenosom TASR z Bratislavy pribudli aj výstupy z regiónov Slovenska," upozornil.

Šéf TASR taktiež avizoval nové projekty, ktoré sa týkajú eurofondov. Jeden z nich sa týka participácie na medzinárodnom projekte European Newsroom for News Agencies, ktorým by TASR získala stále miesto a vybavenie v modernom newsroome pre tlačové agentúry v Bruseli spolu s veľkými nadnárodnými agentúrami, ako sú DPA či AFP.

Predstavil aj zásobník investičných projektov do roku 2024, ktoré TASR vypracovala v zmysle požiadavky Ministerstva kultúry (MK) SR. Za priority označil komplexné riešenie redakčného systému vrátane systému na správu fotografií, obmenu úložísk a virtualizáciu a nevyhnutnú obmenu osobnej techniky a fototechniky.

Poslanci sa v diskusii zaujímali o problematiku redakčného systému či rozvoj nových médií v prostredí verejnoprávnej agentúry.