Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Tatranská galéria vyhlásila súťaž o naj fotografiu stavieb Majunkeho

Na snímke Téryho chata, ktorú postavili v roku 1899 podľa projektu spišskosobotského architekta Gedeona Majunkeho v nadmorskej výške 2 015 metrov nad morom v Malej studenej doline vo Vysokých Tatrách Foto: TASR/Oliver Ondráš

Majunkeho architektonické realizácie vo Vysokých Tatrách, viac ako 30 stavieb, je možné dodnes obdivovať ako typickú tatranskú hrazdenú architektúru.

Poprad 11. apríla (TASR) – Súťaž o najzaujímavejšiu fotografiu stavieb významného architekta Gedeona Majunkeho pri príležitosti 100. výročia jeho úmrtia vyhlásila Tatranská galéria v Poprade.

Ako TASR informovala jej riaditeľka Anna Ondrušeková, fotografie s popisom, menom autora a dátumom vzniku snímky je potrebné zaslať vo formáte jpg na e-mailovú adresu tatragaleria@tatragaleria.sk. V predmete správy má byť uvedené heslo "Súťaž Majunke". Termín ukončenia súťaže je 30. septembra 2021.

Slovenský architekt Gedeon Wilhelm Majunke sa narodil v Spišskej Sobote, dnešnej súčasti Popradu. Architektúru aj výtvarné umenia študoval vo Viedni. Krátko pôsobil na panstve v Betliari. Po prijatí zákazky od Kežmarskej bankovej účastinnej spoločnosti na výstavbu Dolného Smokovca sa natrvalo usadil v Spišskej Sobote, kde pôsobil nielen ako architekt, ale aj ako stavebný podnikateľ.

Majunkeho architektonické realizácie vo Vysokých Tatrách, viac ako 30 stavieb, je možné dodnes obdivovať ako typickú tatranskú hrazdenú architektúru.