Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Tatranskí výskumníci mapujú kolónie svišťa v jednotlivých dolinách

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Pri mapovaní a pozorovaní populácie tatranského endemitu používali výskumníci výlučne neinvazívne metódy.

Vysoké Tatry 26. novembra (TASR) - Tatranskí výskumníci pracujú na inventarizácii kolónií svišťa vo Furkotskej a Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách, čaká ich ešte i Mengusovská.

Ako informuje na svojej webstránke Správa Tatranského národného parku (TANAP) so sídlom v Tatranskej Lomnici, vo Furkotskej doline zoológovia predbežne odhadujú päť kolónií a v Mlynickej zatiaľ tri.

"Oproti výsledkom podobného mapovania kolónií svišťa vrchovského tatranského z roku 2002 a ďalším informáciám z minulosti sa viaceré kolónie potvrdili, ďalšie boli zistené ako nové. Z výskumu tiež vychádza, že aktivita niektorých kolónií sa posunula do vyšších polôh," uvádza Správa TANAP.

Pri mapovaní a pozorovaní populácie tatranského endemitu používali výskumníci výlučne neinvazívne metódy. Okrem svištích predátorov sústredili pozornosť na vplyvy človeka a zmeny krajinnej štruktúry, medzi ktoré patrí zmladenie lesných drevín či šírenie kosodreviny.

Na monitorovaní kolónií spolupracuje Výskumná stanica TANAP so Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva (SMOPAJ) v Liptovskom Mikuláši.

Predbežné výsledky i štúdie si vypočuli účastníci v poradí 15. celoštátnej vedeckej konferencie s názvom Výskum a ochrana cicavcov na Slovensku. Uskutočnila sa v dňoch 24. a 25. novembra na pôde Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. Katedra biológie a ekológie Fakulty prírodných vied UMB ju organizovala v spolupráci so Štátnou ochranou prírody SR, Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici a Slovenskou zoologickou spoločnosťou pri Slovenskej akadémii vied.