Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Tatranskú prírodu priblížia aj zrakovo a sluchovo znevýhodneným ľuďom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Navádzacie kamene budú vytvárať po dotyku slepeckej paličky zvuk, ktorý bude navádzať po celej trase. Špeciálne 3D obrázky umožnia cez dotyk prstov rozpoznať jednotlivé jedince.

Pribylina 20. septembra (TASR) – Spoznať tatranskú prírodu umožní návštevníkom Múzea liptovskej dediny v Pribyline špeciálny zážitkový chodník. Novinka je určená aj pre ľudí so zníženou schopnosťou vidieť či počuť. Otvoriť ho plánujú začiatkom októbra.

"Prvotnou myšlienkou projektu bola úcta k prírode ako súčasti kultúrneho dedičstva nás Liptákov a Podtatrancov. V druhom rade ako miesta, ktoré umožní bez väčšieho narúšania prírody jej poznanie a zároveň bezpečný pohyb pre osoby so špeciálnymi potrebami," priblížil riaditeľ správcovského Liptovského múzea v Ružomberku Martin Krupa.

Navádzacie kamene budú vytvárať po dotyku slepeckej paličky zvuk, ktorý bude navádzať po celej trase. Špeciálne 3D obrázky jednotlivých zvieracích druhov umožnia cez dotyk prstov rozpoznať jednotlivé jedince. Prostredníctvom 3D reliéfu Tatier, vysekaného v kmeni stromu, budú môcť nevidiaci spoznať veľhory Slovenska. Mobilná aplikácia umožní pre zrakovo znevýhodnených presne popisovať jednotlivé vybrané objekty múzea. Pre sluchovo znevýhodnených bude v aplikácii možnosť prepnúť si na posunkovú reč výkladu pri sprevádzaní po múzeu a poznávaní fauny a flóry Tatier.

Zhotoviteľom stavby je firma z Trstenej a celková suma za dielo je 203.323 eur. Financie múzeum získalo prostredníctvom programu slovensko-poľskej cezhraničnej spolupráce. "Pokiaľ už v rámci opatrení v súvislosti s novým koronavírusom nebudú ďalšie obmedzenia, oddychovú zónu pribylinského skanzenu otvoríme 7. októbra tak, aby bola k dispozícii širokej verejnosti v priebehu nastávajúcej jesene," dodal Krupa.