Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Tatranský dáždnik skončil v ankete Európsky strom roka na 5. mieste

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

V medzinárodnej ankete dostali najviac hlasov duby. Po víťaznom poľskom sa na druhom a treťom mieste umiestnili duby zo Španielska a Portugalska.

Bratislava 22. marca (TASR) – Slovenský zástupca v súťaži Európsky strom roka 2022, buk lesný – previsnutý zo Starého Smokovca, sa v ankete umiestnil na piatom mieste. Výsledky zverejnili na stránke súťaže. Európskym stromom roka 2022 sa stal dub zvaný Dunin, ktorý sa nachádza v obci Narew, na poľskej strane Bielovežského pralesa.

Slovenský strom, známy aj ako tatranský dáždnik, dostal v ankete 37.872 hlasov. Jeden zo symbolov Tatier sa nachádza pri šikmej budove Horskej záchrannej služby v Starom Smokovci. Roky sa o neho stará záchranár Ján Kušnirák. Strom má odhadom 70 rokov, približne 250 centimetrov obvod kmeňa a výšku 13 metrov. Doposiaľ sa nikomu nepodarilo presne zistiť, kto a prečo ho zasadil. V roku 2021 zvíťazil v národnej ankete Strom roka, získal takmer 5000 hlasov.

V medzinárodnej ankete dostali najviac hlasov duby. Po víťaznom poľskom sa na druhom a treťom mieste umiestnili duby zo Španielska a Portugalska. Na štvrtom mieste sa podľa hlasovania pôvodne ocitol ďalší dub – Turgenejevov dub z panstva Spasskoje-Lutovinovo. Po ruskej invázii na Ukrajinu však organizátori vyradili Rusko zo súťaže.