Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ťažká hypertenzia sa dá liečiť aj prerušením časti nervov k obličkám

Ilustračné foto. Foto: TASR – Diana Semanová

O zákroku uvažuje u pacientov, ktorí aj napriek užívaniu troch a viac liekov na zníženie krvného tlaku, majú stále vysoké hodnoty.

Bratislava 6. júna (TASR) - Ťažkú hypertenziu možno liečiť aj zastavením nervových dráh vedúcich k obličkám. "Prerušením týchto nervov dochádza v priebehu niekoľkých mesiacov k dlhodobému zníženiu vysokého krvného tlaku až o 30 percent," uviedol prednosta Kliniky angiológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb Juraj Maďarič.

Renálna denervácia (RDN) je minimálne invazívny zákrok, ktorého cieľom je regulovať nadmernú aktivitu takzvaných sympatikových nervov vedúcich medzi mozgom a obličkami, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri regulácii krvného tlaku. Realizuje sa pri plnom vedomí a trvá približne jednu hodinu.

"Pacientovi s hypertenziou sa cez stehennú tepnu zavedie až k nervom v obličkových tepnách špeciálny katéter. Elektródy na konci katétra vysielajú rádiové vlny, ktorými operujúci lekár postupne teplom prerušuje nervy nachádzajúce sa v stenách obličkových tepien," vysvetľuje Maďarič s tým, že sa o zákroku uvažuje u pacientov, ktorí aj napriek užívaniu troch a viac liekov na zníženie krvného tlaku, majú stále vysoké hodnoty.

"Keď sa zníži alebo preruší u rezistentného hypertonika nadmerná dodávka sympatikových nervových podnetov do obličky, vedie to k zníženiu tlaku krvi, a tým aj k spomaleniu vývoja chorobných zmien v cievnej stene, srdcovom svale, mozgu, ale aj v samotných obličkách," doplnil Maďarič.

Hypertenzia patrí k najčastejším kardiovaskulárnym ochoreniam a vo vyspelých krajinách postihuje až 35 percent dospelých.