Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

NATO považuje za problém nízku naplnenosť Ozbrojených síl

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Dlhodobým problémom je podľa NATO aj nedostatok zdravotníckeho personálu.

Bratislava 7. januára (TASR) - Termín ukončenia budovania ťažkej mechanizovanej brigády sa oneskorí. Namiesto roku 2018 tak bude k dispozícii až v roku 2032. Pretrvávajúcim nedostatkom je napríklad nízka naplnenosť Ozbrojených síl (OS) SR. Vyplýva to z materiálu Ministerstva obrany (MO) SR, v ktorom informuje o procese a výsledkoch hodnotenia obranných plánov SR v rámci procesu obranného plánovania Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NDPP). Vláda ho vo štvrtok vzala na vedomie.

Pozitívne NATO hodnotí postupné zvyšovanie obranných výdavkov, predpokladané splnenie všetkých kvantitatívnych cieľov z oblasti síl pre špeciálne operácie, ale aj podstatné zvýšenie úrovne civilnej pripravenosti.

SR by mala splniť aj väčšinu cieľov spôsobilostí z oblasti vzdušných síl. V porovnaní s minulosťou sa zmiernilo hodnotenie obstarania lietadel F-16. "SR totiž počas rokovaní k zneniu správy zdôraznila, že nové viacúčelové lietadlá F-16 budú v budúcnosti využité na plnenie pridelených cieľov spôsobilostí a boli zároveň deklarované do Iniciatívy pripravenosti NATO," vysvetľuje MO SR.

Pokrok v oblasti podporných jednotiek zhodnotilo NATO napriek predstaveným projektom na rozvoj komunikačných a informačných systémov ako nedostatočný. "Hlavným nedostatkom je zastaranosť a slabá interoperabilita systémov využívaných v OS SR," konštatuje správa. Dlhodobým problémom je podľa NATO aj nedostatok zdravotníckeho personálu. Oceňuje však postupné posilňovanie zdravotníckych spôsobilostí.

SR plne napĺňa kvantitatívne ciele v oblasti stabilizácie a rekonštrukcie. Z dôvodu limitovaných personálnych kapacít a výcvikových príležitostí však nedisponuje kompletnou požadovanou expertízou. NATO z tohto dôvodu odporúča, aby SR poskytovala svojmu personálu viac príležitostí na výcvik a rozvoj.

Nízku naplnenosť OS SR zaznamenala správa predovšetkým v oblasti zdravotníckeho personálu a pri IT špecialistoch. Pretrvávajúcim problémom je aj nízky počet osôb zaradených do aktívnych záloh. Pozitívne sú hodnotené príspevky SR do operácií a misií a zapojenie sa do posilnenej predsunutej prítomnosti NATO (eFP) a Iniciatívy pripravenosti NATO.

Pravidelný, dvojročný proces hodnotenia obranných plánov členských krajín NDPP v rámci procesu obranného plánovania NATO sa uskutočnil v rokoch 2019 a 2020. NATO je aktuálne v procese prideľovania nových cieľov spôsobilostí. Ich schválenie sa očakáva v októbri 2021.