Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Témou sprievodu v Košiciach sú slová Bože môj, prečo so ma opustil

Sprievod sa koná každoročne, tento rok už 19.-krát. Foto: TASR/Milan Kapusta

Ako sa uvádza na oficiálnej stránke Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ide o 19-ročnú tradíciu sprítomnenia utrpenia Ježiša Krista prostredníctvom sprievodu.

Košice 28. marca (TASR) - Ekumenické spoločenstvo cirkví na území mesta Košice organizuje každoročný Ekumenický pašiový sprievod na Veľký Piatok 29. marca so začiatkom o 13.00 h pri Jakabovom paláci. Ako sa uvádza na oficiálnej stránke Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ide o 19-ročnú tradíciu sprítomnenia utrpenia Ježiša Krista prostredníctvom sprievodu. Témou tohtoročného sú slová Bože môj, prečo si ma opustil.

„Myšlienka realizácie Pašiového sprievodu vznikla so vznikom Ekumenického spoločenstva, ktoré sa rozhodlo spoločne sláviť Veľkonočné tajomstvo. Pretože spoločné slávenie Krížovej cesty hlavne pre reformované cirkvi je vzdialené, Ekumenické spoločenstvo našlo spoločnú reč pri slávení Pašií, respektíve Pašiového sprievodu,“ hovorí stránka KBS.

Sprievod vznikol ako symbolické spojenie veľkopiatkovej obyčaje čítať v rámci bohoslužieb úryvky z Písma svätého o utrpení Ježiša Krista a vydania sa na cestu k poklone k Božiemu hrobu. Na Ekumenických pašiových sprievodoch sa podieľajú Apoštolská cirkev, Bratská jednota baptistov, Cirkev bratská, Cirkev československá husitská, Evanjelická a. v. cirkev, Gréckokatolícka cirkev, Pravoslávna cirkev, Reformovaná kresťanská cirkev, Rímskokatolícka cirkev a košická Teologická fakulta Katolíckej univerzity.