Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Historici SAV: Téma Trianonskej zmluvy sa zneužíva na politické záujmy

Na snímke čestná stráž po slávnostnom akte kladenia vencov pri príležitosti 100. výročia podpísania Trianonskej mierovej zmluvy, pri Pamätníku mierových zmlúv na Tyršovom nábreží v Bratislave 4. júna 2020. Foto: TASR Jaroslav Novák

Prínosná diskusia je podľa historikov možná len mimo konfliktných etnocentrických rámcov.

Bratislava 4. júna (TASR) - V súčasnosti je téma Trianonu v zajatí aktuálnych politických záujmov a k slovu sa často dostávajú skôr nacionalistické vášne ako argumenty odborníkov. Uviedli to Matej Hanula a Adam Hudek Historického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) vo vyhlásení k 100. výročiu podpísania Trianonskej mierovej zmluvy zo 4. júna 1920.

Prínosná diskusia je podľa nich možná len mimo konfliktných etnocentrických rámcov. "Prvým krokom k zbližovaniu náhľadov je nielen definovanie spoločných styčných bodov, úprimná snaha o vypočutie a pochopenie argumentov druhej strany, ale aj odmietnutie politicky motivovaného využívania minulosti," tvrdia.

Po prvej svetovej vojne národné hnutia v strednej a východnej Európe požadovali vytvorenie nezávislých "národných" štátov. Ratifikácia mierovej zmluvy s Maďarskom 4. júna 1920 na zámku Grand Trianon podľa historikov definitívne spečatila rozpad historického Uhorského kráľovstva a jej podpisom sa definitívne zavŕšil takmer dvojročný zložitý proces vyčleňovania územia Slovenska z Uhorska a jeho integrácie do Československej republiky.

"Slovensko sa stalo objektom a subjektom medzinárodnej politiky, regiónom s presne vytýčenými hranicami a s hlavným mestom. Ako súčasť demokratickej Československej republiky prešlo v nasledujúcich dvoch desaťročiach vysoko pozitívnym kultúrnym, vzdelanostným a politickým rozvojom, ktorý by bol len ťažko predstaviteľný v prípade pretrvania Uhorského kráľovstva," priblížili Hanula a Hudek. Maďarská spoločnosť sa však po konci vojny podľa nich prepadla do dlhého obdobia politickej nestability a Trianon bol pre ňu potvrdením depresívneho vývoja po vojenskej porážke. "Preto slovenský a maďarský pohľad na Trianon budú vždy diametrálne odlišné," hodnotia historici.

Ako členské krajiny Európskej únie, ktoré nemajú mať medzi sebou územné spory, by sa Slovensko a Maďarsko podľa nich mali zamerať skôr na vzájomnú spoluprácu a porozumenie. "Poctivá, vedecky podložená spolupráca historikov týkajúca sa citlivých tém našej spoločnej minulosti tomu môže významnou mierou prispieť," uzavreli.