Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Témou návštevy holandského kráľa bude právny štát a ochrany klímy

Na snímke Grasalkovičov palác alebo Prezidentský palác na Hodžovom námestí v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Marcová návšteva (7. – 9. 3.) holandského kráľa Viliama Alexandra na Slovensku sa uskutoční pri príležitosti 30. výročia samostatnosti SR.

Bratislava 28. februára (TASR) - Hlavnými témami marcovej návštevy holandského kráľovského páru budú otázky právneho štátu a ochrany klímy vrátane prechodu na obehové hospodárstvo. Témou tiež bude podpora inklúzie a rozmanitosti v spoločnosti. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Program návštevy sa začne v utorok 7. marca tradičným oficiálnym privítacím ceremoniálom na nádvorí Prezidentského paláca. Pokračovať bude spoločným stretnutím kráľa Viliama Alexandra s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

Pár si napríklad uctí pamiatku obetí totality pri pamätníku Brána slobody na Devíne či pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pri pamätníku na Námestí SNP. "Následne sa za účasti kráľovského páru uskutoční diskusia o slobode médií so zástupcami novinárskej obce," doplnil hovorca.

Počas návštevy sa podľa Strižinca bude konať aj diskusia o rovnoprávnosti dievčat a žien so študentmi stredných a vysokých škôl za účasti kráľovského páru a prezidentky pri príležitosti Medzinárodného dňa žien. "Návšteva bude vo štvrtok 9. marca pokračovať v Poprade, Liptovskom Mikuláši a Tatranskom národnom parku," podotkol.

Marcová návšteva (7. – 9. 3.) holandského kráľa Viliama Alexandra na Slovensku sa uskutoční pri príležitosti 30. výročia samostatnosti SR.