Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Témou rokovania bude aj dodanie stíhačiek Ukrajine, potvrdili ministri

Na snímke zľava štátny tajomník ministerstva financií SR Ľuboš Jančík, dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) a dočasne poverený minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) počas rokovania 140. schôdze vlády SR v Bratislave v stredu 15. marca 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na rokovanie vlády prišiel aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Daniel Zmeko.

Bratislava 15. marca (TASR) – Témou stredajšieho rokovania vlády bude aj darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Pred zasadnutím kabinetu to potvrdili viacerí ministri.

"Určite sa o tom budeme rozprávať," avizoval dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Zopakoval, že Slovensko by za to malo dostať materiálnu a finančnú kompenzáciu. Viac informácií poskytne po rokovaní kabinetu.

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) zdôraznila, že stíhačky MiG-29 už na Slovensku nebudú užitočné. "Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby sme stíhačky darovali Ukrajine," podotkla. Za dôležité považuje, aby ich prípadné dodanie na Ukrajinu uskutočnilo v súlade s ústavou. "Pre mňa bude dôležité stanovisko ministerstva spravodlivosti," dodala.

Podľa dočasne povereného šéfa rezortu hospodárstva Karla Hirmana by išlo o dodanie techniky, ktorá bude brániť územie Ukrajiny, ale súčasne nepriamo aj Slovensko. "To nie je len pomoc Ukrajine v obrane svojho územia, civilistov, detí, žien a obyvateľstva. To je pomoc obrane Slovenska," zdôraznil.

Na rokovanie vlády prišiel aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Daniel Zmeko.

Ako uviedol Naď v utorok (14. 3.), predpokladá, že o darovaní stíhačiek MiG-29 Ukrajine napokon rozhodne vláda. Deklaroval, že má pripravenú právnu analýzu. Je presvedčený, že vláda na to kompetencie má. Členovia Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť na utorkovom mimoriadnom večernom rokovaní vzali na vedomie informácie v súvislosti s možnosťou poskytnúť migy Ukrajine.