Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Tender na záchranky je v predprípravnom konaní

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Hľadať nového predsedu ÚDZS sa rozhodol v januári premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý je poverený vedením rezortu zdravotníctva.

Bratislava 16. januára (TASR) - Trestné oznámenie, ktoré minulý rok podalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vo veci výberového konania na stanice záchrannej zdravotnej služby (ZZS), sa v súčasnosti nachádza v štádiu predprípravného konania. Pre TASR to uviedol bratislavský krajský prokurátor Matej Izakovič.

"Predmetné trestné oznámenie bolo odovzdané tunajšou prokuratúrou na ďalšie konanie Prezídiu Policajného zboru, Národnej kriminálnej agentúre, Národnej jednotke finančnej polície, expozitúra Bratislava, ktorá zabezpečuje potrebné podklady pre jeho náležité vybavenie," doplnil.

Kauza okolo výberového konania na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií ZZS za 800 miliónov eur, ktoré sa v polovici júna 2019 týkalo 328 bodov, vznikla po tom, ako denník Sme poukázal na možné prepojenia členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu. Najviac bodov získala spoločnosť LSE - Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc.

Vtedajší predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Tomáš Haško však zaujatosť členov komisie opakovane odmietol. Trval na tom, že tender bol v súlade s príslušnou legislatívou. Bývalá ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) však navrhla koncom októbra 2019 Haška odvolať.

Hľadať nového predsedu ÚDZS sa rozhodol v januári premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý je poverený vedením rezortu zdravotníctva. Podľa právneho výkladu MZ SR zrušenie tendra nie je možné a ministerstvo nedisponuje zákonnou pôsobnosťou zrušiť toto výberové konanie.