Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Tento rok by sa mali v oblasti envirokriminality vyškoliť policajti

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Prijať by sa mala aj Koncepcia boja proti environmentálnej protiprávnej činnosti. Jej cieľom je zefektívniť a modernizovať postupy kontroly.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Možnosti polície bojovať s envirokriminalitou sa majú posilniť. V roku 2022 by malo byť v tejto oblasti vyškolených 200 policajtov. Vyplýva to z Národného programu reforiem SR 2022 v oblasti zelenej transformácie, ktorý predložilo ministerstvo financií do medzirezortného pripomienkového konania.

"Už koncom minulého roka prebehli v polícii organizačné zmeny, ktoré umožnia vytvorenie špecializovaného útvaru na odhaľovanie a vyšetrovanie environmentálnej trestnej činnosti (centrála a regionálne pracoviská)," píše sa v materiáli. V rámci predpokladanej reformy inštitúcií by sa mal zriadiť aj integrovaný strážny zbor pre oblasť životného prostredia. Tým by sa malo naplniť programové vyhlásenie vlády v prípade vytvorenia enviropolície.

Prijať by sa mala aj Koncepcia boja proti environmentálnej protiprávnej činnosti. Jej cieľom je zefektívniť a modernizovať postupy kontroly a procesov vyvodzovania zodpovednosti vrátane nápravy škôd na životnom prostredí. "Zadefinuje sa rámec pre efektívnejší a prehľadnejší výkon štátnej správy v oblasti starostlivosti o životné prostredie a posilní sa úloha prevencie ako jedného zo základných princípov ochrany životného prostredia," uvádza sa v materiáli.