Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Tento týždeň sa opäť uskutoční Letná škola diplomacie Štefana Osuského

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pilotný projekt predstavili 31. marca minulého roku, symbolicky na narodeniny Štefana Osuského. Vtedy spustili aj prihlasovanie na druhý ročník. Na letnej škole sa zúčastňuje 22 mladých ľudí.

Bratislava 27. júna (TASR) - Tento týždeň sa uskutoční druhý ročník Letnej školy diplomacie Štefana Osuského. Koná sa od 26. júna do 2. júla. V pondelok ju otvoril minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie.

"Považujem za dôležité, aby sme na ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí čerpali z našej bohatej histórie a nadviazali na hodnoty, tradície a svedectvo veľkých osobností, ako je práve Štefan Osuský," povedal Korčok. Verí, že letnou školou podporia mladé talenty a zároveň prispejú k zvyšovaniu záujmu o služby pre štát.

Pilotný projekt predstavili 31. marca minulého roku, symbolicky na narodeniny Štefana Osuského. Vtedy spustili aj prihlasovanie na druhý ročník. "Projekt je určený pre študentov a mladých profesionálov, ktorí majú záujem získať zručnosti z praktickej diplomacie a nadobudnúť vedomosti z oblasti slovenskej zahraničnej a európskej politiky," poukázal komunikačný odbor.

Na letnej škole sa zúčastňuje 22 mladých ľudí. Podľa rezortu budú chodiť na odborné prednášky, workshopy či rôzne praktické aktivity s lektormi a osobnosťami z diplomatického, verejného a politického života.

Ministerstvo zahraničných vecí priblížilo, že letná škola nesie názov po politikovi a diplomatovi Osuskom, ktorý patrí medzi popredné osobnosti politického života. Stál pri zrode Československa a svojimi myšlienkami medzinárodnej spolupráce inšpiroval aj Roberta Schumana pri zakladaní Európskej únie. Osuský zároveň aktívne podporoval úsilie o sebaurčenie Slovákov.