Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Termín procesu s dvojicou psychiatrov pre koronavírus zrušili

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa obžaloby malo počas hospitalizácie na psychiatrickom oddelení v jednej z bratislavských nemocníc dôjsť k pádu pacienta Dušana F. v sprche a k zraneniu hlavy.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Krajský súd (KS) v Bratislave v utorok (7. 4.) nebude konať a neukončí 12-ročnú kauzu dvoch psychiatrov Mohamada A. M. a Dagmar D., obžalovaných z usmrtenia z nedbanlivosti. "V predmetnej trestnej veci bol termín verejného zasadnutia vytýčený na 7. apríla zrušený z dôvodu opatrení pred šírením nového koronavírusu," uviedol v pondelok pre TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.

KS odvolacie konanie odročoval z rozličných dôvodov koncom januára a v polovici februára. V januári dôvodom odročenia zasadnutia, na ktorom mal prerokovať odvolanie oboch obžalovaných voči minuloročnému februárovému rozsudku Okresného súdu II, bolo, že KS nemal vykázané doručenie predvolania jedného obžalovaného.

V prípade pôvodne figurovali ďalší dvaja lekári, ktorých prvostupňový súd oslobodil spod obžaloby. "OS Bratislava II dňa 12. februára 2019 oslobodil P. M. a J. R. spod obžaloby Okresnej prokuratúry (OP) Bratislava II zo dňa 11. mája 2016, pretože žalovaný skutok nie je trestným činom. Obžalovaných D. D. a M. A. M. odsúdil k peňažnému trestu v sume 3000 eur. Pre prípad zmarenia peňažného trestu uložil náhradný trest odňatia slobody vo výmere šiestich mesiacov," vysvetlil Adamčiak.

Podľa obžaloby malo počas hospitalizácie na psychiatrickom oddelení v jednej z bratislavských nemocníc dôjsť k pádu pacienta Dušana F. v sprche a k zraneniu hlavy, čo malo neskôr za následok jeho smrť. Skutok sa udial v lete 2007, keď mal pacient 43 rokov. Dušan F. podľa mediálnych správ zomrel približne mesiac po páde. OP BA II tvrdí, že lekári nedali vykonať všetky dostupné vyšetrenia. Obžalovaní lekári sa vyjadrili, že o páde pacienta ani nevedeli.

Lekári boli obžalovaní z usmrtenia z nedbanlivosti. Podľa obžaloby a v prípade dokázania viny pred súdom im hrozil trest odňatia slobody od dvoch do piatich rokov.