Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Termín procesu s Ivanom B. , ktorý mal vydierať Mariana K., je zrušený

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Senát exsudcu Juraja Mihála pôvodne odsúdil Ivana B. v septembri 2015 na osem rokov väzenia v ústave pre výkon trestu odňatia slobody s maximálnym stupňom stráženia.

Bratislava 25. februára (TASR) - Termín procesu v dlhoročnej súdnej kauze podnikateľa a bývalého štátneho úradníka ministerstva privatizácie Ivana B., vytýčený na Okresnom súde Bratislava I (OS) na 4. marca, je zrušený. Ivan B. mal podľa obžaloby v mene exlídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara vydierať Mariana K., obžalovaného v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice a televíznych zmeniek, ako aj ďalšieho podnikateľa Igora Klátika.

"Termín hlavného pojednávania bol zrušený z dôvodu dlhodobej práceneschopnosti zákonnej sudkyne," povedal pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak. Kauzou sa zaoberá už tretí sudca.

Senát exsudcu Juraja Mihála pôvodne odsúdil Ivana B. v septembri 2015 na osem rokov väzenia v ústave pre výkon trestu odňatia slobody s maximálnym stupňom stráženia. Následne, v marci 2017, KS tento rozsudok v celom rozsahu zrušil a vec vrátil súdu prvého stupňa, aby ju prejednal a rozhodol. KS totiž zistil viacero podstatných procesných pochybení OS, preto bolo potrebné vykonať celé dokazovanie od začiatku.

Potom prípad prebral Stanislav Dutko, v súčasnosti už ďalší sudca na dôchodku, ktorý vyzval procesné strany na predloženie návrhov na vykonanie dôkazov. V roku 2018 sa Generálna prokuratúra SR sťažovala na nečinnosť v prípade. Sudca začal vo veci konať, ale jeden vytýčený termín procesu bol zrušený. Po jeho odchode do dôchodku bola vec v októbri 2019 pridelená novej sudkyni.

V minulosti ako svedok v prípade vypovedal expremiér Mečiar, ktorý poprel akúkoľvek spojitosť s obžalovaným, ako aj bývalý riaditeľ SIS Jozef Magala, ktorý poprel, že by obžalovaný niekedy pracoval pre SIS. V kauze vypovedal aj exnovinár a bývalý riaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Tóth.

Podľa obžaloby sa Ivan B. predstavil poškodenému podnikateľovi Marianovi K. ako príslušník SIS a ponúkal mu pomoc a ochranu v komunálnych voľbách, ak mu zaplatí. Na ďalších stretnutiach mal od neho žiadať ďalších 33.194 eur, avšak potom už peniaze vymáhal aj v mene Mečiara. Podnikateľ mu peniaze odmietal odovzdať a dožadoval sa stretnutia s Mečiarom. V októbri 2006 zvýšil obžalovaný požadovanú sumu na 165.970 eur a poškodenému sa vyhrážal zverejnením kompromitujúcich informácií z obdobia jeho kandidatúry na post primátora hlavného mesta.

Ivan B. mal vydierať aj podnikateľa Igora Klátika. V rokoch 2005 a 2006 mu mal poslať niekoľko desiatok výhražných sms správ a žiadal od neho milión dolárov, neskôr sumu znížil. Aj tieto peniaze od poškodeného vymáhal v mene šéfa ĽS-HZDS, údajne preto, že Klátik "nezaplatil za privatizáciu".