Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Termín procesu so Slavomírom W. a spol. je zrušený

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na túto časť skupiny v máji tohto roku.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Termín pojednávania so skupinou Slavomíra W., ktorá sa zaoberala vo veľkom distribúciou drog v Seredi, naplánovaný na štvrtok (10. 9.) na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, je zrušený. Dôvodom je ospravedlnenie sa jedného z obhajcov, ktorý je práceneschopný, TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Malo ísť o prvé pojednávanie vo veci, keď ďalší termín je naplánovaný na koniec tohto mesiaca a šesť zase v novembri.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na túto časť skupiny v máji tohto roku. "Prokurátor ÚŠP podal 7. mája na ŠTS obžalobu na desať obvinených zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a súvisiacej trestnej činnosti zameranej na výrobu a distribúciu pervitínu, ako aj distribúciu kokaínu," uviedla vtedy pre TASR hovorkyňa ŠTS Jana Tökölyová.

Lokalita Serede je známa výraznými aktivitami drogových dílerov, voči ktorým počas dvoch rokov zasahovala v rámci viacerých akcií Národná kriminálna agentúra (NAKA). Polícia zasahovala konkrétne voči tejto skupine 13. decembra 2018 počas akcie Venal, keď pôvodne obvinila 19 osôb. Od roku 2015 mali členovia skupiny zabezpečiť väčšie množstvo prekurzorov (tabletky) v hodnote približne 4,8 milióna eur na výrobu asi 480 kilogramov metamfetamínu v hodnote 16,8 milióna eur.

V rámci policajných akcií Venal 1 až 4, zameraných na rozsiahlu protidrogovú činnosť v regióne Serede, Galanty a Trnavy, polícia dovedna za dva roky obvinila 56 osôb. Ide o jednu z najrozsiahlejších akcií v histórii SR zameraných na boj s drogovou trestnou činnosťou páchanou zločineckými skupinami. Pre TASR to uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Zločinecké skupiny sa zaoberali prevažne výrobou a predajom metamfetamínu a predajom kokaínu. "Vzhľadom na množstvo zadokumentovaného metamfetamínu v uvedených akciách, ktorý bol  vyrobený a predaný na území SR, ako aj jeho hodnotu, taktiež počet obvinených osôb, je možné uviesť, že ide o najrozsiahlejšiu akciu zameranú na boj s drogovou trestnou činnosťou páchanou zločineckými skupinami v histórii SR," objasnil Slivka. Posledná akcia Venal 4 sa uskutočnila 17. augusta. Vyšetrovanie v súvislosti s akciou Venal 2, 3, 4 sa nachádza v štádiu prípravného konania.