Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Termín procesu v kauze Gemerský mlyn je zrušený

Ilustračné foto Foto: TASR

Prvostupňový súd sa vecou mal zaoberať nanovo potom, ako jeho rozsudok KS v Bratislave zrušil a vrátil mu vec na opätovné prejednanie a rozhodnutie. Súd má doplniť a vykonať nové dôkazy.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Termín procesu v kauze Gemerský mlyn, kde boli pôvodne neprávoplatne odsúdení Jozef V. a Ľubomír N., plánovaný na utorok (26. 10.), je na Okresnom súde (OS) Bratislava II zrušený.

"OS Bratislava II zrušil vytýčené hlavné pojednávanie na dňa 26. októbra z dôvodu doručenia písomného ospravedlnenia neúčasti obhajcu. OS Bratislava II vytýčil nový termín pojednávania na 1. decembra," uviedol pre TASR hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

Prvostupňový súd sa vecou mal zaoberať nanovo potom, ako jeho rozsudok KS v Bratislave zrušil a vrátil mu vec na opätovné prejednanie a rozhodnutie. Súd má doplniť a vykonať nové dôkazy.

OS Bratislava II uznal v kauze 31. januára 2019 Jozefa V. a Ľubomíra N., niekdajších členov Výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM), vinnými z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Zhodne ich odsúdil na 12 rokov. Obžalovaní by mali zároveň uhradiť aj spôsobenú škodu. Dvojica podala odvolanie.

Podľa obžaloby mali byť zodpovední za to, že FNM v rámci mimosúdnej dohody neoprávnene vyplatil spoločnosti Gemerský mlyn viac ako 4,7 milióna eur. Väčšia časť finančných prostriedkov skončila na účte konateľa spoločnosti, maďarského občana Zoltána H. vo Švajčiarsku.

Gemerský mlyn sprivatizovali najskôr dve osoby v roku 1992 a v tom istom roku FNM odstúpil od zmluvy. Následne v roku 1995 dvaja spomínaní majitelia zažalovali FNM za to, že im nevyplatil ich peniaze. Súd však dal v júni roku 2010 za pravdu FNM. Spoločnosť Gemerský mlyn potom zaslala návrh na mimosúdnu dohodu a FNM postupne na ňu napriek rozhodnutiu súdu a odmietavému názoru právneho zástupcu pristúpil.