Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Terno sa zapojilo do boja proti plytvaniu s potravinami

Foto: TERNO real estate

Do projektu darovania potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti zapojí reťazec Terno 31 zo svojich predajní. Cez Potravinovú banku doposiaľ Terno darovalo výrobky za vyše 10 000 eur

Bratislava 11. októbra (OTS) - Terno rozšíri počet predajní schopných darovať potraviny na charitatívne účely. V druhej fáze projektu sa k štyrom zapojeným filiálkam už v októbri pridá ďalších 27 v Bratislave, Pezinku, Malackách, Banskej Bystrici, Trenčíne, Trnave a Hlohovci. „Už pilotný projekt ukázal, aké množstvo bezpečných potravín končilo donedávna v odpade namiesto toho, aby slúžilo ako pomoc pre sociálne slabé skupiny obyvateľstva. Naším zámerom je preto rozšíriť odberné miesta postupne na celú sieť Terno a maximálne podporiť boj proti plytvaniu s potravinami,“ hovorí Anna Buzinkay, Marketing a PR riaditeľ spoločnosti Terno. Zapojenie všetkých predajní siete Terno sa očakáva v druhom štvrťroku 2018, čo však závisí najmä od kapacít Potravinovej banky Slovenska.

Rozhodnutie reťazca podieľať sa na poskytovaní prebytočných potravín na charitatívne účely ocenil aj riaditeľ Potravinovej banky Marko Urdzik: „Vďaka spoločnosti Terno sme získali ďalšieho silného partnera v našom úsilí pomôcť sociálne znevýhodneným občanom. Verím, že doterajšiu pozitívnu spoluprácu postupne rozšírime na celoslovenskú úroveň.“

Na základe legislatívnej zmeny, ktorá umožnila darovať bezpečné potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti zaregistrovaným charitatívnym organizáciám, spustilo Terno testovaciu spoluprácu s Potravinovou bankou Slovenska. V pilotnom projekte, ktorý spoločnosť realizovala od mája do augusta 2017, boli zapojené štyri predajne Terno, a to v Bratislave, Žiline, Poprade a Prešove. Počas tohto obdobia odoberalo suché trvanlivé potraviny viacero organizácií spolupracujúcich s Potravinou bankou, napríklad Armáda Spásy, Občianske združenie Dobrý Pastier, Depaul Slovensko, Gréckokatolícka charita Prešov, Spišská katolícka charita Spišská Nová Ves a iné charity pôsobiace na lokálnej úrovni. Celkovo Terno darovalo potravinové prebytky v hodnote viac ako 10 000 eur. Najčastejšie išlo o výrobky, ktoré sú zaradené do tzv. suchej kategórie, teda cestoviny, strukoviny, ryžu, cukor, ale aj vody, čokolády, keksy či dochucovadlá; tie sú aj po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti a dodržaní podmienok ich skladovania vhodné na konzumáciu.

Spoločnosť TERNO real estate aktuálne prevádzkuje 110 predajní Terno, Moja Samoška a Hypernova, ktoré sa v priebehu roka postupne remodelujú.