Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

R. Kaliňák: Odbor SIS venujúci sa terorizmu je výkladnou skriňou

Minister vnútra Robert Kaliňák Foto: TASR/Martin Baumann

Na margo olympijských hier, o organizáciu ktorých sa uchádzame spolu s Poľskom, Kaliňák priznal, že takéto podujatie je bezpochyby príležitosťou pre terorizmus.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Odbor Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorý je zameraný na boj proti terorizmu, je výkladnou skriňou nielen samotnej SIS, ale aj celého Slovenska. V dnešnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to vyhlásil minister vnútra a podpredseda Bezpečnostnej rady SR Robert Kaliňák (Smer-SD) v debate o nedávnych teroristických útokoch v Bostone a možných hrozbách pre našu krajinu.

"Záujem ochrániť Slovensko je na prvom mieste. SIS v tejto oblasti vykonáva mimoriadne aktivity," deklaroval minister. Podľa jeho slov má Slovensko v boji proti terorizmu niekoľko výhod. Jednak ide o jeho veľkosť a tým možnosť dôkladnejšie ho monitorovať, ale aj skutočnosť, že má relatívne homogénne obyvateľstvo. "Každý cudzí prvok je pomerne nápadný. Nemáme tu ani symbol západnej civilizácie, na ktorý sa zvykne útočiť," povedal.

Na margo olympijských hier, o organizáciu ktorých sa uchádzame spolu s Poľskom, Kaliňák priznal, že takéto podujatie je bezpochyby príležitosťou pre terorizmus. "Ale keď si pozrieme slovenskú históriu, ako summity NATO, summit Bush-Putin, bezpečnostné zložky potvrdili svoju pripravenosť," podotkol.

Podľa ministra je teraz dôležité počkať na kompletné vyšetrenie udalostí v americkom Bostone. "Keď som videl, čo sa stalo, je veľký zázrak, že je tak málo obetí. Musíme poznať motív, lebo ťažko sa bojuje proti osamelým vlkom a polobláznom," myslí si.

Martin Fedor
Foto: TASR/Martin Baumann
Exminister obrany a predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor (SDKÚ-DS) zdôraznil, že svet napreduje míľovými krokmi, technológia sa vyvíja a štát akoby stále len dobiehal to, čo sa deje v zákulisí a v technologickom svete. "Ak má byť vykonaný väčší teroristický útok, nie je to možné bez dobrej komunikácie medzi jeho aktérmi. Ak ho chceme odhaliť, musíme mať k dispozícii patričnú techniku. Štát musí byť dostatočne reaktívny," apeloval.


Na otázku, či môžeme na Slovensku hovoriť o reálnych hrozbách, Fedor odvetil, že môžeme hovoriť o relatívnom bezpečí. Aj on podobne ako Kaliňák uznáva, že olympiáda je udalosťou nielen pod drobnohľadom fanúšikov, ale aj potenciálnych teroristov či indivíduí, ktorých správanie sa nedá vopred vyhodnotiť. "Bude si to vyžadovať prípravu. Už sme ale na Slovensku mali akcie vyžadujúce si nové nápady z pohľadu našich špeciálnych služieb, ktoré by mali garantovať prevenciu," vysvetlil.

Fedor tu pripomenul aj organizovanie Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v Bratislave a Košiciach v roku 2011. "Vtedy došlo k istým bezpečnostným rizikám, ktoré boli včas zachytené. Klobúk dole pred našimi bezpečnostnými zložkami," povedal opozičný poslanec.

Český generál a bezpečnostný poradca Andor Šándor sa obáva, že k podobným útokom ako v Bostone môže dôjsť aj v našich zemepisných šírkach. "V Českej republike a nerobím si ilúzie ani o Slovensku, sa príliš veľa do bezpečnostných systémov neinvestuje. Máme totiž pocit, že sa nás to veľmi netýka," podotkol.

Šándor upozorňuje, že tajné služby a polície potrebujú technické, materiálne a ľudské vybavenie. "Ďalšia vec sú zákonné možnosti tajných služieb dočasne zasiahnuť do osobných práv a slobôd. Napríklad polícia v Bostone okamžite zhodila telefónu sieť, aby nebolo možné odpáliť ďalšie bomby telefónom," poukázal.