Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Tesco bojuje proti plytvaniu s potravinami

Foto: Tesco

Tesco rozširuje sortiment darovaných potravín v rámci bojuje proti plytvaniu s potravinami

Bratislava 6. februára (OTS) - Po pilotnom projekte v štyroch obchodoch spoločnosť Tesco rozšírilo počet predajní, z ktorých denne daruje potravinové prebytky, až na 35 prevádzok po celom Slovensku. Reťazec už z týchto obchodov takmer denne daruje potraviny občianskemu združeniu Potravinová banka Slovenska, ktorá z nich pripravuje jedlo pre chudobných a núdznych ľudí. Aktuálne ide najmä o voľné ovocie a zeleninu, ktoré nemajú dátum minimálnej spotreby ani trvanlivosti, a na konci dňa sú stále vhodné pre ľudskú spotrebu.

Vďaka novej legislatíve Tesco tak ešte viac posilňuje svoje odhodlanie bojovať proti plytvaniu potravín. Od januára môžu spoločnosti darovať charitatívnym organizáciám okrem ovocia a zeleniny i potraviny po minimálnej dobe trvanlivosti – čo sú najmä suché trvanlivé potraviny. Možnosť začať z Tesca odoberať suché trvanlivé potraviny po minimálnej dobe trvanlivosti je podmienená tým, aby charitatívna organizácia splnila zákonné podmienky. Aktuálne viaceré organizácie čakajú na registráciu. Suché trvanlivé potraviny ako napríklad cestoviny, ryža či strukoviny, museli byť doteraz vyhadzované a zlikvidované v deň konca ich minimálnej trvanlivosti. Teraz ich spoločnosti budú môcť darovať na charitatívne účely Potravinovej banke Slovenska či iným organizáciám, ktoré sa zaregistrujú ako potravinové prevádzkarne.

„Len za minulý rok Tesco darovalo na Slovensku pre ľudí v núdzi 51 ton potravín, prevažne ovocia a zeleniny. Teší nás, že budeme môcť darovať aj ďalšie druhy potravín na charitatívne účely a predídeme tak ich vyhodeniu,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Tesco Zuzana Lošáková. „Tesco sa zaviazalo, že do roku 2020 sa budú všetky jeho obchody v strednej Európe podieľať na darovaní potravinových prebytkov,“ dodala Z. Lošáková.
Úsilie Tesca predísť plytvaniu potravín formou darovania charite privítal aj riaditeľ Potravinovej banky Slovenska Marko Urdzík. „Denne posielame potrebné potraviny našim partnerom, ktorí z nich pripravujú stovky jedál pre chorých, starších a núdznych ľudí, preto je pre nás dôležité, že máme v našom úsilí silného partnera akým je Tesco. Nielen že dokážeme pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú, ale zabraňujeme aj plytvaniu potravín,“ povedal Marko Urdzík.

Z údajov OSN vyplýva, že až jedna tretina svetovej produkcie potravín sa vyhodí. Prevencia plytvania potravinami je jeden z kľúčových pilierov, na ktorú sa Tesco zameriava.

Spoločnosť Tesco bojuje proti plytvaniu potravín už niekoľko rokov. Na základe novej legislatívy bude môcť darovať aj potraviny po minimálnej dobe trvanlivosti, čo bude ďalší krok Tesca v boji proti plytvaniu potravín. Pred dvomi týždňami Tesco spustilo aj predaj Dokonalo Nedokonalej zeleniny a ovocia pod značkou Perfectly Imperfect. Za nižšiu cenu reťazec predáva vybrané ovocie a zeleninu, ktorá by sa kvôli nesplneniu estetických noriem nedostala na pulty. Týmto pomáha svojim dodávateľom obmedziť množstvo znehodnotených potravín. Boj proti plytvaniu potravín je prioritou spoločnosti Tesco nielen na Slovensku, ale vo všetkých krajinách kde vo svete spoločnosť pôsobí.

Poznámka:
Aký je rozdiel medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti:

Dátum spotreby - označovaný ako „Spotrebujte do“ – uvádza dátum, dokedy je možné potravinu bezpečne skonzumovať. Označujú sa ním čerstvé potraviny, ako napr. čerstvé mäso a mäsové výrobky, syry, jogurty, čerstvé ryby. Takéto potraviny by mali byť skonzumované pred uplynutím uvedeného dátumu. Potraviny po dátume spotreby sú škodlivé pre zdravie a treba ich zlikvidovať, s čím sa stotožňujú aj obchodníci.

Dátum minimálnej trvanlivosti – označovaný ako „Minimálna trvanlivosť do“ – spotrebiteľ ho nájde na trvanlivých potravinách, ako napr. múka, ryža, cestoviny, olej, konzervy. Uvádza dátum, dokedy si potravina uchová svoju predpokladanú kvalitu. Pri správnom skladovaní je konzumácia potravín po tomto dátume ešte stále bezpečná, napriek tomu ich museli v minulosti obchodníci povinne likvidovať. Vďaka spoločenskej diskusii, ktorú iniciovali maloobchodné reťazce, novela zákona o potravinách zaviedla možnosť darovať ich na charitatívne účely.