Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Testovanie komunity v Žehre odhalilo ďalších 10 nakazených

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Tento týždeň testovali tri časti Žehry – v pondelok, stredu a piatok. Prvý deň našli 2 pozitívnych, druhý žiadneho a dnes desať.

Žehra 15. mája (TASR) – Posledné výsledky plošného testovania komunity v Žehre na ochorenie COVID-19 potvrdili ďalších desať nakazených, ktorých presunuli do karanténneho mestečka. Uviedol to člen permanentného krízového štábu Peter Pollák s tým, že v piatok o 15:30 oficiálne otvorili poslednú karantenizovanú časť obce.

„Žehru sme rozdelili na tri sektory. Sektor jeden sme otestovali v pondelok, celkovo 294 odberov a našli sme tam šiestich pozitívnych, ktorých sme následne premiestnili do karanténneho mestečka. V sektore dva sme v utorok otestovali 182 ľudí, nenašli sme tam žiadneho pozitívneho. Sektor tri sme otestovali v stredu, celkovo sme uskutočnili 698 odberov, našli sme tam desať pozitívnych ľudí,“ priblížil Pollák. Dodáva, že všetkých pozitívnych aj s ich rodinnými príslušníkmi premiestnili do karanténneho mestečka, kde sa aktuálne nachádza 98 ľudí, z toho 42 pozitívnych. Podľa Polláka bolo celkovo v Žehre od samého začiatku, od 9. apríla, 72 pozitívnych ľudí.

Pollák ďakuje všetkým tým, ktorí sa podieľali na tejto úspešnej akcii, Ozbrojeným silám (OS) SR, Policajnému zboru, okresnej hygieničke a okresnému úradu. Dopĺňa, že vytvorili spoločný tím, ktorí túto situáciu dostal pod kontrolu. „Za seba môžem povedať, že toto bola najnáročnejšia profesionálna úloha v mojom živote. Naozaj to bola veľká drina pre nás všetkých a veľká vďaka patrí každému členovi tohto tímu. Zajtra (16. 5.) všetci tí, ktorí sme sa podieľali na testovaní a aj na tomto krízovom pláne, sa dáme otestovať,“ dodáva Pollák.

Regionálna hygienička Renáta Hudáková sa teší z otvorenia tretieho sektora v osade. Hovorí, že je to len časť toho, čo musia ďalej ešte sledovať, lebo tu v Žehre je ešte karanténne mestečko. „Časť ľudí tohto mestečka bola otestovaná včera (14. 5.) a dnes a výsledok budeme sledovať cez víkend. Tých, ktorí boli presunutí v rámci tohto týždňa, čakajú ešte dva týždne do ďalšieho testovania,“ vysvetlila Hudáková.

Hovorca Síl pre špeciálne operácie OS SR Mário Pažický uvádza, že za 43 dní v teréne sa na rôznych pozíciách vo všetkých operáciách striedali tisíce vojakov. „Je nesmierne dôležité, aby všetci obyvatelia našej vlasti vnímali, že zdanlivou zvýšenou starostlivosťou o minoritnú časť obyvateľstva bolo postarané o zdravie všetkých nás. Reálne sme bojovali proti šíreniu nového koronavírusu. Za všetko spomeniem testovanie, dodávky vody, monitoring, zdravotnícku starostlivosť, zmiešané policajno-vojenské hliadky na hraniciach i v uliciach. Ďakujeme za podporu obyvateľom Slovenskej republiky v ťažkých časoch - a za pochopenie rodinám, kde sme chýbali,“ zhodnotil Pažický.