Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Testovanie piatakov bude v novembri, deviatakov preveria v apríli

Piataci z Cirkevnej spojenej školy v Poprade. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Svoje vedomosti získané počas stredoškolského štúdia si budú maturanti overovať v dňoch 17. až 20. marca v rámci externej maturitnej skúšky.

Bratislava 31. augusta (TASR) – Testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl sa v školskom roku 2019/2020 uskutoční v stredu 20. novembra. Celoslovenské testovanie deviatakov bude 1. a 2. apríla 2020. Vyplýva to z pedagogicko-organizačných pokynov na školský rok 2019/2020, ktoré zverejnilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR na svojom webe. 

Piatacke testovanie bude vo všetkých základných školách SR z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra. "Na testovaní sa zúčastnia žiaci piateho ročníka základných škôl, vrátane žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím," uviedol rezort školstva. Cieľom Testovania 5 je vstupné hodnotenie žiackych vedomostí a zručností na začiatku nižšieho stredného vzdelávania. Testovanie poskytne školám spätnú väzbu, ako sú žiaci pripravení na prechod z primárneho vzdelávania na nižšie stredné vzdelávanie.

Deviataci budú písať testy 1. apríla z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra a 2. apríla z predmetov ukrajinský jazyk a literatúra, slovenský jazyk a slovenská literatúra. Na testovaní sa zúčastnia žiaci deviateho ročníka základných škôl a štvrtého ročníka osemročného gymnázia, vrátane žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, okrem žiakov učiacich sa podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím. Náhradný termín Testovania 9-2020 sa uskutoční 15. a 16. apríla 2020. "Výsledok žiaka slúži ako podklad na prijímacie skúšky na stredné školy," uviedol rezort školstva.

Svoje vedomosti získané počas stredoškolského štúdia si budú maturanti overovať v dňoch 17. až 20. marca v rámci externej maturitnej skúšky. Pripravený je aj náhradný termín od 31. marca do 3. apríla. Svoje stredoškolské štúdium ukončia ústnou maturitnou skúškou, ktorej termín určia príslušné odbory školstva okresných úradov v niektorom týždni od 18. mája do 5. júna.