Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Pomôcť testovať môžu i ľudia z podporných profesií rómskych komunít

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Pomôcť je pripravený aj bývalý rómsky splnomocnenec, v súčasnosti poslanec Európskeho parlamentu Peter Pollák, ktorý sa zúčastnil pilotného testovania v okrese Bardejov.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková vyzýva terénnych pracovníkov a ľudí pomáhajúcich profesií v oblasti marginalizovaných rómskych komunít, aby sa v čo najväčšom počte zapojili ako dobrovoľníci do organizačného zabezpečenia plošného testovania. Bučková pripomína, že v pomáhajúcich a podporných profesiách pôsobí takmer 4100 ľudí.

„Vyzývam preto všetky pomocné profesie, ktoré pôsobia v obciach s prítomnosťou rómskych komunít, aby pomohli pri testovaní. Ich kapacity môžu byť využité pri samotnej koordinácii testovania či administratívnej pomoci,“ mieni splnomocnenkyňa, ktorá chce sama aktívne pri testovaní pomôcť.

Deklaruje, že osobne sa zúčastnia aj zamestnanci jej úradu. Pomôcť je pripravený aj bývalý rómsky splnomocnenec, v súčasnosti poslanec Európskeho parlamentu Peter Pollák, ktorý sa zúčastnil pilotného testovania v okrese Bardejov.

Europoslanec upozornil, že ľudia z pomáhajúcich profesií už neraz potvrdili svoju nenahraditeľnosť v krízových a mimoriadnych situáciách. „Som presvedčený, že terénni asistenti, asistenti osvety zdravia, asistenti učiteľa a takisto príslušníci miestnych občianskych poriadkových služieb a ďalší, budú asistovať pri testovaní počas najbližších dní v čo najväčšom počte a potvrdia svoju dôležitosť a výnimočnosť v regiónoch," uviedol Pollák.

Počas víkendového celonárodného testovania bude vytvorených viac ako 5000 odberných miest, pripravených bude 4901 odberných tímov. Oba dni sa bude testovať od 7:00 do 22:00, pričom posledný ster sa bude odoberať o 21.:30.