Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

I. Ďurišová: Plošné testovanie znížilo výskyt ochorenia na polovicu

Ilustračné foto. Foto: TASR – Roman Hanc

Vďaka patrí všetkým obetavým zamestnancom, ktorí zostali v zariadeniach sociálnych služieb dlhodobo a postarali sa o klientov, dodala riaditeľka odboru sociálnych vecí Úradu ŽSK Iveta Ďurišová.

Žilina 12. novembra (TASR) – V 26 zariadeniach sociálnych služieb Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v prvom kole celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 otestovali 1537 zamestnancov a 2660 prijímateľov sociálnych služieb. Pozitívnych bolo 40 zamestnancov a 114 prijímateľov. V druhom kole otestovali 1436 zamestnancov a 2259 prijímateľov. Pozitívnych bolo 23 zamestnancov a 59 prijímateľov. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

"Plošné testovanie znížilo výskyt ochorenia na polovicu a zabránilo tak komunitnému šíreniu nákazy. Zároveň robíme všetko pre to, aby zariadenia mali potrebnú podporu a zvládli túto neľahkú situáciu. Metodicky usmerňujeme všetkých poskytovateľov sociálnych služieb a sme nápomocní pri vyhľadávaní pomocnej sily, ktorá v niektorých zariadeniach chýba," uviedla riaditeľka odboru sociálnych vecí Úradu ŽSK Iveta Ďurišová.

Doplnila, že ide najmä o opatrovateľky, kuchárky či upratovačky, nakoľko mnohé z nich musia zotrvať v domácej karanténe. "Naša vďaka patrí všetkým obetavým zamestnancom, ktorí zostali v zariadeniach sociálnych služieb dlhodobo a postarali sa o klientov. Napriek tomu, že majú vlastné rodiny, ktoré ich potrebujú," podotkla Ďurišová.

Odbor sociálnych vecí Úradu ŽSK podľa nej rozdelil všetkým poskytovateľom sociálnych služieb v kraji takmer 900 kusov jednorazových oblekov, 650 jednorazových návlekov, viac ako 24.000 rukavíc, 5500 viackrát použiteľných masiek, viac ako 60.000 jednorazových masiek a viac ako 4000 respirátorov FFP2. "Väčšina zásob bola zo štátnych hmotných rezerv, ale podporili nás aj mnohí sponzori, ktorí nám darovali dezinfekčné prostriedky, rúška a iné ochranné pracovné prostriedky. Som rada, že sme sa v týchto časoch dokázali zomknúť a spoločne bojujeme proti nákaze," dodala Ďurišová.