Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Testovanie: Zdravotníkov hľadajú aj prostredníctvom SMS

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

V odberných tímoch stále chýbajú tisícky zdravotníkov.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Zdravotníkov do odberných tímov na celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 hľadá ministerstvo obrany aj prostredníctvom výzvy v SMS, ktorú posiela občanom. Premiér Igor Matovič (OĽANO) im za oba odpracované dni sľubuje aj mimoriadnu odmenu 500 eur. Slovenská lekárska komora (SLK) to odsúdila a hovorí o kupovaní si lekárov.

V odberných tímoch stále chýbajú tisícky zdravotníkov. Ako informoval premiér, k štvrtkovému (29. 10.) večeru bolo obsadených zdravotníckym personálom 63 percent z nich. Motivovať zdravotníkov na účasť na testovaní oba dni má mimoriadny príplatok 500 eur. Zdravotníci majú tiež nárok na mzdu sedem eur za hodinu a rizikový príplatok 20 eur za každý pozitívny test.

SLK je presvedčená, že motiváciou zdravotníkov zúčastniť sa na testovaní nie je finančná odmena. Zároveň odsúdila takúto formu „kupovania si lekárov a ostatných zdravotníckych pracovníkov v čase, keď je potrebné zachraňovať marketingovú akciu premiéra Igora Matoviča“. Poukazuje na to, že v rovnakom čase tá istá vláda pod vedením toho istého premiéra poslala do parlamentu návrh zákona o drastickom zvýšení pokút pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Prvé kolo celoplošného testovania obyvateľov sa má uskutočniť počas nadchádzajúceho víkendu (31. 10. a 1. 11.).