Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Testovať sa budú pri príchode z rizikovej krajiny deti od 10 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Testovanie detí do desiatich rokov naďalej však môže v odôvodnených prípadoch nariadiť regionálny úrad alebo ošetrujúci lekár.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Po príchode z rizikovej krajiny sa veková hranica detí pri povinnosti otestovať sa alebo preukazovať sa negatívnym výsledkom testu zvyšuje zo siedmich na desať rokov. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky.

Testovanie detí do desiatich rokov naďalej však môže v odôvodnených prípadoch nariadiť regionálny úrad alebo ošetrujúci lekár. Osoby, ktoré prichádzajú na územie Slovenska, sa okrem PCR testu môžu preukazovať aj negatívnym výsledkom antigénového testu vykonaného na území Česka alebo Rakúska, nie starším ako 72 hodín.

Pri preprave blízkych z medzinárodného letiska alebo naň na území Česka, Poľska, Maďarska a Rakúska je potrebné sa najneskôr pri odchode zo Slovenska zaregistrovať na stránke naletisko.mzv.sk. Pri kontrole sa musia osoby preukázať vytlačeným potvrdením o tejto registrácii a letenkou prepravovanej osoby alebo jej elektronickou kópiou.