Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Tichý vraj žalobu voči Novému Času stiahne, ak sa mu ospravedlní

Ladislav Tichý Foto: TASR/Pavel Neubauer

Spolu osem prítomných vrátane sudcov NS SR a Tichého zažalovalo vydavateľa Nového Času o ochranu osobnosti, spolu chcú 940.000 eur.

Bratislava 17. apríla (TASR) – Pred Okresným súdom Bratislava II dnes pokračovalo ďalšie civilné pojednávanie na ochranu osobnosti, v rámci ktorého sudcovia Najvyššieho súdu (NS) SR a námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý žalujú vydavateľa denníka Nový Čas - Ringier Axel Springer - za články o právnickom večierku v reštaurácii Bonanno v Rajeckých Tepliciach.

Pôvodne požadoval námestník Tichý nemajetkovú ujmu vo výške 200.000 eur. Dnes však naznačil možnosť, že svoju žalobu stiahne, ale len v prípade, že by sa mu denník napríklad "už od štvrtka 18. apríla viacnásobne začal ospravedlňovať". Osobne však neverí tomu, že by sa denník ospravedlnil, okrem iného za to, že "Tichý sa údajne hral na strelca Harmanna".

"Môžem vám prisahať, že pokiaľ zverejníte ospravedlnenie s mojou fotografiou na prvej strane, tak svoju žalobu stiahnem a uplatním si len náhradu trov. Som si však istý, že žalovaný Nový Čas tak neurobí. Kampaň voči mojej osobe netrvala týždeň, ale pokračuje roky a všade, kde prídem, tak ma vnímajú ako "toho z Bonanna", a preto som sa obrátil na súd," povedal dnes pred sudcom nižšieho súdu okrem iného Tichý.

Ako uviedol, kampaň z prípadu Bonanna bola aj spolitizovaná a stala sa dokonca súčasťou predvolebnej kampane SDKÚ.

"Suma je na mieste, vzhľadom na dlhotrvajúci útok na mňa a moju rodinu, a ktorý zasiahol aj mojich známych kolegov, preto som rozhodol o sumu v takejto výške," uviedol okrem iného námestník Tichý, ktorý od vydavateľa Nového Času požaduje spomínanú nemajetkovú ujmu vo výške 200.000 eur. Nový Čas uverejňoval, podľa jeho názoru, "nehorázne klamstvá, ktoré sa všade na svete trestajú". Právny zástupca vydavateľstva v reakcii uviedol, že návrh Tichého bude tlmočiť svojmu klientovi. Na druhej strane však uviedol viacero prípadov, keď príbuzní obetí násilných trestných činov dostanú oveľa menšie odškodné ako požaduje Tichý. Právny zástupca by mal na najbližšie pojednávanie, ktoré je naplánované na 10. júla, zabezpečiť prítomnosť svojho klienta.

Sudca NS SR Štefan Michálik, ktorý tiež zažaloval vydavateľa denníka Nový Čas za články o právnickom večierku v reštaurácii Bonanno v Rajeckých Tepliciach, na pojednávaní pred týmto nižším súdom koncom februára tvrdil, že nevidel, že by tam niekto napodobňoval Ľubomíra Harmana. Sudca Michálik požaduje od vydavateľstva ospravedlnenie a zaplatenie nemajetkovej ujmy 100.000 eur.

"Pokiaľ som bol ja prítomný, nikto nevystupoval so samopalom alebo sluchátkami na ušiach," povedal pred súdom o stretnutí členov občianskeho združenie Justičný Oskar z októbra 2010 Michálik. Právnika Tibora Péchyho podľa svojich slov nevidel tancovať so samopalom, atrapu samopalu a modré slúchadlá si vraj v bare ani nevšimol. Okrem Michálika boli vtedy v Bonanne aj ďalší traja sudcovia NS SR, námestník generálneho prokurátora Tichý a ďalší. Spolu osem prítomných vrátane sudcov NS SR a Tichého zažalovalo vydavateľa Nového Času o ochranu osobnosti, spolu chcú 940.000 eur. Na videozázname a fotografiách, ktoré prenikli v júni 2011 na verejnosť, má Péchy modré slúchadlá a samopal, čím nápadne pripomína a zosmiešňuje Harmana, ktorý v lete 2010 zavraždil v Devínskej Novej Vsi sedem ľudí.

Experti podľa sudcu potvrdili manipuláciu s fotografiami a domnieva sa, že môže ísť o fotomontáž. Právny zástupca vydavateľstva Róbert Bános so žalobou nesúhlasí. Redakcia podľa neho pred uverejnením článkov overila pravosť fotografií a videozáznamov, ktoré jej na USB kľúči priniesol neznámy muž. Ak mal sudca pochybnosti o pravdivosti článkov, mohol podľa právneho zástupcu požiadať o opravu, čo neurobil.

V polovici marca zase sudca NS SR Juraj Seman uviedol, že denník podľa neho klamal, že sa mal zabávať na obetiach masakry v Devínskej Novej Vsi. Seman požaduje od vydavateľa denník nemajetkovú ujmu vo výške 100.000 eur.