Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

TIS navrhuje odložiť voľbu kandidáta na GP na december

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Generálna prokuratúra SR na Štúrovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Tvrdí, že je nutné preveriť pravdivosť výrokov uchádzačov, ktoré vyriekli na verejnom vypočutí.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Voľba kandidáta na generálneho prokurátora by mala byť odložená na december. Na sociálnej sieti to uviedla Transparency International Slovensko (TIS) s tým, že je nutné preveriť pravdivosť výrokov uchádzačov, ktoré vyriekli na verejnom vypočutí.

"Hoci vypočutie posledných uchádzačov na generálneho prokurátora sa skončí len dnes podvečer, poslanci majú v pláne hlasovať už v stredu, prípadne vo štvrtok. To nedáva zmysel, ak pointa vypočutia je dostatočne spoznať každého kandidáta," poznamenala mimovládna organizácia.

Vzhľadom k tomu, že súčasná schôdza Národnej rady (NR) SR má trvať do 11. decembra, voľba by sa podľa TIS mohla uskutočniť 8. decembra. "Navrhujeme teda nechať po vypočutí aspoň týždeň na to, aby bol čas preveriť a prediskutovať množstvo výrokov kandidátov," dodala TIS.

O pozíciu šéfa prokurátorov sa uchádzajú Jozef Čentéš, Tomáš Honz, Ján Hrivnák, Juraj Kliment, Rastislav Remeta, Ján Šanta a Maroš Žilinka. Voľba je podľa návrhu programu schôdze naplánovaná na stredu (25. 11.), predseda ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák (OĽANO) však pripustil možné presunutie termínu. Generálneho prokurátora menuje prezident SR.