Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Transparency: Právo na informácie sa má posilniť len opatrne

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková počas tlačovej konferencie k Novele zákona o slobodnom prístupe k informáciám 29. novembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková priznala, že aktuálna novela je útla zámerne, aby mala väčšiu šancu na rýchle schválenie. Veľkú novelu chce pripraviť neskôr

Bratislava 30. novembra (TASR) - Novela zákona o slobodnom prístupe k informáciám, tzv. infozákon, umožňuje posilniť právo na informácie len opatrne. Novela napriek viacerým pozitívnym zmenám zaostáva za očakávaniami. Uviedla to na sociálnej sieti organizácia Transparency International Slovensko (TIS) v reakcii na predloženú novelu o slobodnom prístupe k informáciám do medzirezortného pripomienkového konania (MPK).

"Ak sa zmeny podarí presadiť, možnosti verejnej kontroly sa čiastočne zvýšia. Infozákon, ktorý je plný dier a jeho porušovanie je len veľmi ťažko vymožiteľné, dlhodobo potrebuje veľkú novelizáciu," pripomenula TIS.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková priznala, že aktuálna novela je útla zámerne, aby mala väčšiu šancu na rýchle schválenie. Veľkú novelu chce pripraviť neskôr. "Jej príprava bude s rastúcimi rozpormi v koalícii a blížiacimi sa voľbami stále ťažšia. Ľudia z Transparency aj ďalších protikorupčných mimovládnych organizácií diskutujú o potrebných zmenách infozákona s predstaviteľmi rôznych vlád už roky. Nevzdávame to ani napriek aktuálnemu čiastočnému sklamaniu," skonštatovala TIS.

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková počas tlačovej konferencie k Novele zákona o slobodnom prístupe k informáciám 29. novembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Povinné zverejňovanie príloh a dodatkov k zmluvám, zverejňovanie štúdií analytických materiálov vyhotovených za verejné zdroje či rozšírenie povinností vyplývajúcich zo zákona o slobodnom prístupe k informáciám aj na štátne firmy navrhuje Ministerstvo spravodlivosti SR v novele zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Novinkou v zákone má byť napríklad vypustenie výnimky zo zverejňovania zmlúv Národnou diaľničnou spoločnosťou. Zverejňovať by sa mali aj informácie o osobách, ktoré sa uchádzajú o verejnú funkciu, aj o úspešných kandidátoch.

V rámci aplikovania smernice Európskej únie o opakovanom použití informácií verejného sektora rezort navrhuje tiež rozšírenie personálnej pôsobnosti na tzv. verejné podniky a rozšírenie vecnej pôsobnosti na "osobitné" kategórie informácií, napríklad na informácie s vysokou hodnotou či výskumné údaje ako špecifickú kategóriu informácií vznikajúcich v rámci vedeckého výskumu financovaného z verejných zdrojov. Rozšíriť by sa mal aj zákaz tzv. výhradných dohôd. Informácie na účely opakovaného použitia by sa mali sprístupňovať bezplatne.