Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

TIS: Slovensko si v rebríčku vnímania korupcie polepšilo o sedem miest

Na snímke riaditeľ Transparency International Slovensko Michal Piško. Foto: TASR - Pavol Zachar

Slovensku sa podarilo predbehnúť aj sedem krajín Európskej únie. Ide podľa Piška o najlepšie hodnotenie od roku 2012.

Bratislava 31. januára (TASR) - Slovensko sa v rebríčku vnímania korupcie (CPI) zlepšilo. Umiestnilo sa na 49. mieste zo 180 hodnotených krajín, čím sa medziročne polepšilo o sedem miest. Na utorkovom brífingu o tom informoval riaditeľ Transparency International Slovensko (TIS) Michal Piško.

Priblížil, že aktuálny výsledok Slovenska vychádza z hodnotenia v desiatich indexoch. "V polovici skúmaných indexov Slovensko zaznamenalo čiastočné zlepšenie, čo sa potom odrazilo aj do celkových výsledkov," uviedol Piško.

Maximálne je podľa neho možné získať 100 bodov a čím je skóre vyššie, tým je hodnotenie lepšie. Spresnil, že Slovensko sa zlepšilo o bod a posunulo sa tým o sedem pozícií. "Je to aj preto, že krajiny v našom okolí s podobnou situáciou a skóre skôr stagnovali alebo sa zhoršovali," doplnil s tým, že ide o mierne zlepšenie.

Slovensku sa podarilo predbehnúť aj sedem krajín Európskej únie. Ide podľa Piška o najlepšie hodnotenie od roku 2012. "Naše skóre sa za desaťročie zlepšovalo zo 46 bodov až na aktuálnych 53. Ale stále sme v rámci Vyšehradskej štvorky druhí najhorší," podotkol.

Ak by sa výsledok podľa riaditeľa porovnal s rokom 2020, ktorý reflektoval obdobie vlády Petra Pellegriniho, tak sa Slovensko zlepšilo o 11 priečok. Priblížil, že ambíciou vlády z jej programového vyhlásenia bolo zlepšiť umiestnenie Slovenska o 20 miest. "Podarilo sa im ho naplniť zhruba spolovice," doplnil.

Vzhľadom na konflikty, pád vlády a predvolebnú kampaň pred predčasnými voľbami sa zásadnejšie zlepšenie podľa Piška nedá očakávať.

Pozitíva v krokoch vlády je podľa neho možné napríklad vidieť v rozbehu Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti či niektorých transparentných výberových konaniach. "Naopak, mnoho záväzkov protikorupčnej vlády nebolo splnených aj pre konflikty a oslabeniu akcieschopnosti vlády," priblížil Piško s tým, že je stále veľa priestoru na zlepšovanie. Rozpaky verejnosti podľa neho vyvolalo aj časté využívanie paragrafu 363 Trestného poriadku zo strany generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

Rebríček CPI zostavuje centrála Transparency International. CPI index väčšmi odráža vývoj v oblasti veľkej korupcie. Hodnotenie reflektuje predovšetkým vnímanie korupcie medzi manažérmi, investormi či slovenskými a zahraničnými expertmi.