Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Návrh zonácie Muránskej planiny predstavia na zasadnutí zastupiteľstva

Národný park Muránska planina, foto z archívu. Foto: TASR/Ján Siman

Pôvodne sa mala celková rozloha národného parku zvýšiť zo súčasných asi 20.000 hektárov približne na 25.000 ha. Podľa nového návrhu by celková výmera Muránskej planiny mala byť 18.514 ha.

Tisovec 28. februára (TASR) – O pripravovanej zonácii Národného parku (NP) Muránska planina sa bude v Tisovci diskutovať na marcovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ). Pre TASR to uviedla primátorka mesta Irena Milecová s tým, že na zasadnutí by sa mal zúčastniť aj riaditeľ Správy NP Muránska planina.

Primátorka Tisovca a riaditeľ Mestských lesov Tisovec sa v stredu (23. 2.) stretli so zástupcami Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR a Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, témou diskusie bola práve pripravovaná zonácia NP. Ako pre TASR priblížila Milecová, na stretnutí sa hovorilo najmä o pôvodnom návrhu zonácie z roku 2020, ku ktorým samosprávy z územia Muránskej planiny v minulosti vzniesli približne 130 pripomienok.

"Na týchto pripomienkach stále trváme. Mnohé z našich požiadaviek boli uspokojené, ale verejnosť aj poslanci mesta si zaslúžia, aby boli s návrhom oboznámení," povedala Milecová s tým, že zasadnutie MsZ, na ktorom sa bude hovoriť o zonácii NP, by sa malo uskutočniť 30. marca. Riaditeľ Správy NP Muránska planina by mal podľa primátorky predstaviť nový návrh zonácie aj so zapracovanými pripomienkami.

Predbežnú informáciu o návrhu nariadenia vlády SR, ktorým sa vyhlasuje NP Muránska planina, jeho zóny a ochranné pásmo, zverejnil envirorezort začiatkom februára 2022 na portáli právnych predpisov Slov-Lex. Celková výmera NP by mala byť po zonácii nižšia ako sa predpokladalo v návrhu z roku 2020. Bezzásahové územie by malo namiesto pôvodných 50 percent územia národného parku tvoriť 41,3 percenta.

Pôvodne sa mala celková rozloha národného parku zvýšiť zo súčasných asi 20.000 hektárov (ha) približne na 25.000 ha. Podľa nového návrhu by celková výmera Muránskej planiny mala byť 18.514 ha. Jej ochranné pásma by mali mať 13.359 ha. Celé územie by malo byť rozdelené na štyri zóny, bezzásahové územie s piatym stupňom ochrany by malo mať výmeru 7645 ha.