Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

TKÁČ: Zborník s protirómskym príspevkom vydali bez vedomia orgánov MS

Marián Tkáč Foto: TASR/Štefan Puškáš

"Dištancujeme sa od takéhoto postupu a vyvodíme z toho primerané dôsledky,"vyhlásil na margo informácií publikovaných v denníku Pravda predseda Matice slovenskej (MS) Marián Tkáč .

Bratislava 4. marca (TASR) - Zborník s protirómskym príspevkom Radovana Novotného bol vydaný bez vedomia príslušných matičných orgánov. "Dištancujeme sa od takéhoto postupu a vyvodíme z toho primerané dôsledky," vyhlásil dnes na margo informácií publikovaných v denníku Pravda predseda Matice slovenskej (MS) Marián Tkáč.

Novotný vystúpil v novembri 2013 na konferencii Dvadsať rokov slovenskej štátnej samostatnosti, ktorú zorganizoval politologický odbor MS a Stála konferencia slovenskej inteligencie Slovakia plus s pobočkou v Košiciach.

"Vo svojom príspevku s názvom Spravodlivý prístup ponúka (Novotný, pozn. TASR) riešenie, ako bojovať proti 'bujneniu asociálnych Cigánov'. Tvrdí, že má byť 'presne také, ako to radí a ako to aj robil Dr. Jozef Tiso', teda silným národovectvom a prijatím Božích zákonov," upozorňuje Pravda, podľa ktorej takto Matica slovenská dala priestor extrémistovi. Novotný sa podľa denníka v minulosti angažoval aj v Slovenskej pospolitosti Mariana Kotlebu.

"S poľutovaním konštatujeme, že v zborníku Dvadsať rokov slovenskej štátnej samostatnosti z odbornej konferencie, konanej v Košiciach v novembri 2013, sú texty, ktoré sa priečia matičnej línie tolerancie a odmietania prejavov rasovej, náboženskej a politickej intolerancie, lebo to odporuje jej princípom, na ktorých bola založená," reaguje predseda MS Tkáč.

"Na vydaní brožúry sa podieľal politologický odbor Matice slovenskej, ktorého predsedom je Roman Michelko. Publikáciu vydali bez vedomia príslušných matičných orgánov," dodal Tkáč, podľa ktorého MS vyvodí za tento postup dôsledky.

"Ja som bol organizátorom tak na 25 percent a na 75 percent to bola košická pobočka Slovakia plus, ktorá je prepojená s miestnou MS. Novotný mal také bigotno-katolícke a trochu extrémistické názory, s ktorými sa ja nestotožňujem," reagoval pre Pravdu Michelko, podľa ktorého Novotného príspevok zaradili do zborníka preto, že na konferencii vystúpil.