Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Tlmočníci tlmočiaci do slovenského posunkového jazyka majú nové rúška

Na snímke nový typ rúška. Foto: TABLET.TV

Tlmočníkom štít zavadzal, bol príliš dlhý a často si doň buchli.

Bratislava 7. mája (TASR) – Od štvrtka budú mať tlmočníci, ktorí tlmočia do slovenského posunkového jazyka, z dôvodu efektívnejšej bezpečnosti a ochrany ich zdravia nový typ priesvitných rúšok. Nahradia tak plastové priesvitné štíty, ktoré doteraz používali. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

"Pri tlmočení do slovenského posunkového jazyka potrebujeme vidieť mimiku tlmočníka a jeho ústa, aby sa informácie presúvali na 100 percent. Doteraz sme používali priesvitný štít, ale našli sme lepšie riešenie, o ktorom si myslíme, že je zároveň aj bezpečnejšie z hľadiska ochrany a bezpečnosti zdravia tlmočníkov," uviedol predseda Slovenského zväzu nepočujúcich Jaroslav Cehlárik.

Podľa Cehlárika tlmočníkom štít zavadzal, bol príliš dlhý a často si doň buchli. Okrem sústredenia sa na kvalitu prekladu tak museli dávať pozor aj na to, aby doň nenarážali. Od štítu sa tiež odrážalo nevhodne svetlo, čo bránilo v plnom vnímaní informácií nepočujúcim, a tým, že bol štít otvorený zo strán, nechránil oblasť úst a nosa adekvátne. "Preto si myslíme, že dnešné priesvitné rúško je najlepším možným riešením pre tlmočníkov a aj pre nepočujúcich v zmysle 100-percentného prijímania informácií," dodal Cehlárik.