Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Chrípková sezóna má v banskobystrickom kraji zatiaľ pozvoľný nástup

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Najvyšší počet chorých na ARO sa eviduje v okrese Zvolen.

Banská Bystrica 10. októbra (TASR) – Pozvoľný nástup, tak možno podľa hovorkyne banskobystrického regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Márie Tolnayovej charakterizovať začiatok tohtoročnej chrípkovej sezóny v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK).

Chorobnosť na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO) sa síce v medzitýždňovom porovnaní zvýšila o štvrtinu a stúpol aj výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) o šesť percent, avšak v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je to podľa hovorkyne omnoho menej.

„Epidemiológovia evidujú v tomto týždni celkom 2863 chorých na ARO, čo predstavuje prepočítanú chorobnosť 856 osôb na 100.000 obyvateľov. V prípade CHPO je chorých 81 ľudí, čo je prepočítaná chorobnosť 24 osôb na 100.000 obyvateľov,“ konkretizovala Tolnayová.

Najvyšší počet chorých na ARO je na základe jej údajov v okresoch Zvolen (497 prípadov), Rimavská Sobota (463) a Žiar nad Hronom (336). V prípade CHPO sú to okresy Žarnovica, Lučenec a Žiar nad Hronom. „Z hľadiska veku postihujú obidve ochorenia hlavne ekonomicky aktívne obyvateľstvo, deti základných škôl a najmenšie deti do piatich rokov,“ dodala hovorkyňa.