Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

K prezidentovi už putuje návrh na vymenovanie dvoch nových ministrov

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej konferencie na tému Vyhlásenie k zmenám vo vláde 2. júla 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Čaplovič aj Malatinský dnes podali demisiu. Fico sa domnieva, že vymenovanie sa uskutoční vo štvrtok v popoludňajších hodinách.

Bratislava 2. júla (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) dnes popoludní odoslal prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi návrh na vymenovanie dvoch nových ministrov. Peter Pellegrini nahradí Dušana Čaploviča na poste šéfa rezortu školstva a Pavol Pavlis nastúpi na ministerstvo hospodárstva namiesto Tomáša Malatinského.

Čaplovič aj Malatinský dnes podali demisiu. Fico sa domnieva, že vymenovanie sa uskutoční vo štvrtok v popoludňajších hodinách. Na budúci týždeň avizoval zmeny na postoch štátnych tajomníkov na rôznych ministerstvách, malo by ísť o päť až šesť nových tajomníkov.

Pellegrini v súčasnosti zastáva funkciu štátneho tajomníka na ministerstve financií a Pavlis na ministerstve hospodárstva. "V tom okamihu, ako budú vymenovaní pánom prezidentom za ministrov, bude prijaté rozhodnutie ohľadom ich postavenia," avizoval Fico s tým, že proces bude absolútne ústavne čistý.

Predseda vlády poďakoval obom odchádzajúcim ministrom za odvedenú prácu a verí, že ich nástupcovia nadviažu na všetky pozitívne rozbehnuté veci a prídu s novými podnetmi. Od nového ministra školstva očakáva pokračovanie v snahách o duálne vzdelávanie. Od ministerstva hospodárstva zase očakáva mimoriadne aktívnu úlohu, čo sa týka zahraničných investícií a novú ucelenú ekonomickú politiku SR.

Skúsenosti Malatinského v oblasti energetiky by chcel využiť naďalej, a preto mu dal ponuku na pôsobenie v jeho poradnom tíme. Čaplovič by sa zase mohol venovať problematike ľudských práv, s ktorou mal v minulosti skúsenosti. "Je to mimoriadne citlivá a náročná agenda a dnes je v rukách ministra zahraničných vecí," ozrejmil Fico s tým, že by to šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka odbremenilo. Jednou z alternatív je, že by Čaplovič pôsobil ako splnomocnenec vlády pre ľudskoprávne otázky. "Tieto dohody sme ešte nedotiahli do konca," avizoval premiér.


Minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Demisie T. Malatinského a D. Čaploviča sú už v kancelárii prezidenta

Demisie ministra hospodárstva Tomáša Malatinského a šéfa rezortu školstva Dušana Čaploviča už boli doručené do Prezidentského paláca.

Malatinského demisiu dnes do kancelárie prezidenta SR osobne doniesol hovorca rezortu Stanislav Jurikovič. "Minister Malatinský ostáva na svojom poste až do aktu odvolania. Po odvolaní bude po dohode s premiérom pracovať v tíme jeho poradcov pre energetiku, kde jeho hlavnou úlohou bude príprava činnosti energetického holdingu. Zastávať bude vyjednávaciu pozíciu k SPP pri dojednávaní novej zmluvy o ďalších dodávkach plynu," informoval TASR Jurikovič. Malatinského má na poste vystriedať štátny tajomník rezortu Pavol Pavlis.

Doručenie demisie ďalšieho ministra potvrdil pre TASR Čaplovičov hovorca Michal Kaliňák. V kresle má Čaploviča nahradiť štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini.

Prezident SR Andrej Kiska dnes povedal, že hneď ako demisie ministrov dostane, bude neodkladne konať.



Ministri Tomáš Malatinský a Dušan Čaplovič podali demisiu

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský dnes oznámil, že podal demisiu.

Ide o prvú zmenu v súčasnom kabinete Roberta Fica (Smer-SD), od jeho nástupu do vlády v apríli 2012.

Na poste ho má vystriedať štátny tajomník rezortu Pavol Pavlis.

Ďalším, kto sa po vzájomnej dohode s premiérom rozhodol dnes podať demisiu je minister školstva Dušan Čaplovič.

Dušan Čaplovič
Foto: TASR/Pavel Neubauer


TASR to potvrdil jeho hovorca Michal Kaliňák. "Naďalej budem plniť programové vyhlásenie vlády SR, budem aktívne pôsobiť v parlamente a rovnako aj spolupracovať s pánom premiérom,“ uviedol Čaplovič vo svojom stanovisku. Medzi novinárov po skončení vlády osobne neprišiel.

Novým šéfom rezortu by sa mal stať súčasný štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini.

Malatinský mieni ďalej pokračovať na niektorých rozpracovaných úlohách. Napríklad sa to týka ukončenia činnosti Fondu národného majetku a vytvorenia holdingu, ktorý by spravoval rozhodujúce energetické spoločnosti. Ako poznamenal, táto úloha sa mu dokončí lepšie mimo funkcie člena vlády. "Budem sa na tom podieľať z postu poradcu premiéra," deklaroval. Rovnako by bolo podľa neho vhodné, keby dokončil aj rokovania súvisiace s cenou plynu.

Ako dodal, o jeho odchode z ministerského postu s premiérom diskutovali niekoľkokrát, zásadnejší rozhovor prebehol v utorok (1. 7.). "Myslím si, že som bol taký minister, ktorý sa snažil robiť všetko tak, ako som najlepšie vedel a nie som si vedomý žiadneho vážneho prehrešku, ktorý by som bol spravil. Každopádne premiér ma do vlády pozval a premiér po dohode so mnou akceptoval to, že som dnes podal demisiu," vysvetlil Malatinský s tým, že nevie o žiadnom svojom veľkom zlyhaní.

"Toto riešenie sa mi zdá vhodné. Premiér mi v zásade nevyčítal nič, pretože to nebolo o výčitkách a nezvládnutí funkcie, bolo to o zmene vlády v určitých postoch," podčiarkol.

Svojho nástupcu v ministerskom kresle označil za dobrú voľbu. Pavlisa považuje za človeka, ktorý ovláda rezort a podnikanie. "Spolupracovali sme veľmi dobre," uzavrel.