Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Tomáš Sz. sa priznal v kauze prípravy vrážd prokurátorov

Na snímke Tomáš Sz. odchádza z verejného zasadnutia na Najvyššom súde (NS) SR v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v Bratislave 15. júna 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Urobil tak na štvrtkovom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý prípad prejednáva spolu s kauzou vraždy novinára Jána Kuciaka.


Pezinok 14. apríla (TASR) - Obžalovaný v kauze prípravy vrážd prokurátorov Tomáš Sz. sa priznal k všetkým skutkom, ktoré sa mu kladú za vinu. Urobil tak na štvrtkovom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý prípad prejednáva spolu s kauzou vraždy novinára Jána Kuciaka. V tom bol už právoplatne odsúdený.

Tomáš Sz. je v kauze obžalovaný z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu prípravy a tiež z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Jeho advokátka Ivana Kochanská ozrejmila, že k rozhodnutiu dospel pri preštudovaní si vyšetrovacieho spisu a po zvážení všetkých dôkazov proti nemu. Poukázala na vyjadrenie prokurátora, ktorý odmietal dohodu o vine a treste s obžalovanými. S klientom však podľa jej slov zvažujú súčinnosť s orgánmi činnými v trestnom konaní. Odmieta, že by jeho priznanie mala byť taktika.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Matúš Harkabus na pojednávaní požiadal súd, aby vec Tomáša Sz. nevylučoval na samostatné konanie. Hovorí okrem iného o predchádzaní možným námietkam voči zaujatosti senátu.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb - okrem Tomáša Sz. sú to aj Marian K., Alena Zs., Dušan K. a Darko D. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Alena Zs.

Vyhlásenie Tomáša Sz. o vine sa netýka vraždy Jána Kuciaka


Vyhlásenie Tomáša Sz. o vine sa netýka vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ďalej vysvetlil, že sa pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku priznal v prípade prípravy vrážd prokurátorov. Tomáš Sz. je v kauze Kuciakovej vraždy už právoplatne odsúdený na 25 rokov nepodmienečne.

"Jeho vyhlásenie sa týka iba tzv. veci prípravy vrážd prokurátorov," zdôraznil prokurátor. Priznanie bolo pre neho prekvapením, keďže v prípravnom konaní sa Tomáš Sz. k vine nepriznával. "Je to právo obžalovaného, ja neviem, prečo sa takto rozhodol," dodal.

Prokurátor by privítal, ak by obžalovaného nevylúčili na samostatné konanie, "aby sa vopred nerozhodovalo o jeho skutku, ale rozhodlo sa na konci spolu s rozhodnutím o vine alebo nevine ostatných obžalovaných".