Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Tomáša Sz. vylúčili v kauze prípravy vrážd na samostatné konanie

Na archívnej snímke odsúdený Tomáš Sz. prichádza v sprievode eskorty na pojednávanie vo veci objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v utorok 24. mája 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Tomáš Sz. je v kauze vraždy novinára právoplatne odsúdený na nepodmienečný 25-ročný trest odňatia slobody.

Pezinok 16. júna (TASR) - Obžalovaného Tomáša Sz. vylúčili v kauze prípravy vrážd prokurátorov na samostatné konanie. Na aprílovom pojednávaní priznal vinu. Vo štvrtok o tom rozhodol Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku.

Predsedníčka senátu Ružena Sabová priblížila, že súd priznanie obžalovaného prijal. "Je potrebné vykonať len dôkazy, ktoré súvisia s výrokom o treste," dodala s tým, že následne bude možné rozhodnúť. V prípade ďalších obžalovaných je podľa jej slov potrebné širšie dokazovanie.

"Rozhodnutie je namieste z dôvodov procesnej ekonómie," reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Matúš Harkabus. Zároveň poukázal na to, aby vo vylúčenom konaní zostala zachovaná prezumpcia neviny u ostatných obžalovaných, "o ktorých vine alebo nevine nebude ešte vtedy právoplatne rozhodnuté".

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia okrem Tomáša Sz. obžalobe štyri osoby - Marian K., Alena Zs., Dušan K. a Darko D. ŠTS zároveň opätovne rozhoduje o vine Mariana K. a Aleny Zs. v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Tomáš Sz. je v kauze vraždy novinára právoplatne odsúdený na nepodmienečný 25-ročný trest odňatia slobody.