Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Toto boli najväčšie povodne a záplavy na Dunaji

Na snímke pohľad z Viedenskej cesty v Bratislave, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Prečítajte si výberovú chronológiu povodní a záplav na európskom toku rieky Dunaj.

Európa/Bratislava 19. októbra (TASR) – Povodeň je prírodná katastrofa spôsobená stúpnutím vodnej hladiny nad úroveň brehu rieky alebo vodnej nádrže. K záplavám dochádza spravidla po dlhotrvajúcich výdatných dažďoch, po intenzívnej prietrži mračien alebo v dôsledku prudkého topenia sa nadmerného množstva snehu.

Na archívnej snímke z 28. augusta 1965 Číčov po povodni. Obec Číčov v Komárňanskom okrese, povodeň ťažko postihla. Obec mala pred povodňou 459 domov, po nej bolo obývateľných len 129.
Foto: TASR/Ivan Dubovský


Na archívnej snímke protipovodňové bariéry na nábreží Dunaja na staromestskej strane Bratislavy, 6. júna 2013.
Foto: TASR/Michal Svítok


TASR prináša výberovú chronológiu povodní a záplav na európskom toku rieky Dunaj.

15. júla 1954 - Z porovnania historických dokumentov vyplýva, že išlo o jednu z najväčších povodní na Dunaji. Hladina európskeho veľtoku dosiahla rekordnú výšku 984 centimetrov. Prietok dosiahol druhú najvyššiu hodnotu v dejinách novodobých meraní - 10.400 m3/s. Historicky najvyšší kulminačný prietok (10.870 m3/s) bol na Dunaji zaregistrovaný v roku 1899.

16. júna 1965 - Pretrhla sa dunajská hrádza pri slovenských Patinciach, Kolárove a Číčove. Hladina Dunaja stúpla do výšky 917 centimetrov. Záplava zničila asi 3910 domov a ďalších 6000 poškodila. Pod vodou sa ocitlo vyše 71.000 ha zaplavenej poľnohospodárskej pôdy, zamokrenej bolo 114.000 ha.

5.-6. augusta 1991 - V čase od 23.00 do 0l.00 h Dunaj v Bratislave (SR) kulminoval pri stave 864 cm a prietoku 9370 kubických metrov za sekundu.

október 1996 - Silné dažde spôsobili v Hornom Rakúsku záplavy, ktoré si vyžiadali uzavretie niektorých úsekov ciest. V oblasti Wachau (Dolné Rakúsko) vystúpila hladina Dunaja na 7,5 metra. Kempingy a domy pozdĺž brehov rieky museli preventívne evakuovať.

júl 1997 - V dôsledku výdatných zrážok sa na kritickú úroveň zodvihla hladina Dunaja v dolnobavorskom meste Passau. Na Dunaji v Rakúsku bola pozastavená lodná doprava na dĺžke 90 km od mesta Linz po Krems. Severnú oblasť Horného Rakúska a dunajské nížiny zasiahli najhoršie záplavy 20. storočia.

- Kritická povodňová situácia pretrvávala tiež na Slovensku na riekach Morava a Dunaj.
- Záplavy postihli viaceré západné a východné okresy v Rumunsku.

október 1998 - Napätá bola povodňová situácia, spôsobná prudkými dažďami a silnými búrkami, vo viacerých spolkových krajinách Nemecka. Rieky Dunaj a Mohan zaliali územia v južnom Bavorsku.

február 1999 - V dôsledku dlhodobého topenia snehu nastalo vo viacerých oblastiach Európy nebezpečenstvo povodní. Hladina Dunaja v spolkovej krajine Dolné Rakúsko pomaly stúpala a postupne zaplavila okolie miest Klosterneuburg a Wachau.

máj 1999 - Výdatné zrážky spôsobili, že na nemeckom úseku Dunaja sa vytvorila povodňová vlna. Pri bavorskom Donauwörthe vystúpila hladina na 5,4 metra, pri Passau dosiahol Dunaj 26. mája výšku 9,19 metra, v meste Passau zalial radničné námestie, niekoľko obchodov, reštaurácií a pivníc.

marec 2002 - Výdatné zrážky a topiaci sa sneh v Alpách spôsobili záplavy v Rakúsku a Nemecku. V bavorskom meste Passau zatopil rozvodnený Dunaj Staré mesto, pod vodou zostali aj mnohé domy v okolí Viedne, záplavová vlna poškodila taktiež dve dunajské vodné elektrárne. Podľa rakúskych médií išlo o najhoršie záplavy za posledných desať rokov.

august 2002 - Kritickou sa stala situácia v záplavových oblastiach na nemeckých a rakúskych úsekoch Dunaja. V dolnobavorskom meste Passau dosiahla hladina Dunaja výšku 10,46 metra a rieka sa vyliala z koryta. Voda zaliala taktiež časti mesta Regensburg. Dunaj stúpal aj vo Viedni, záplavy postihli rekreačný areál Copa Cagrana na Novom Dunaji, voda prenikla do tunela Kaisermühlen na dunajskej diaľnici A22, Dunaj sa vylial vo viedenskom prístave. V Rakúsku zahynulo následkom záplav sedem ľudí.

- Na slovenskom toku Dunaja zaregistrovali tretiu najväčšiu povodňovú vlnu od roku 1877. Hladina rieky vystúpila na 991 centimetrov - najvyšší stav v histórii pravidelných meraní a prietok bol 10.370 m3/s. Išlo o tretí najväčší prietok od začiatku novodobých meraní.

- Záplavová vlna zasiahla podunajské mestá v Juhoslovanskej zväzovej republike (JZR). Najviac ohrozený bol Belehrad a Nový sad. Povodne začali sužovať aj Chorvátsko keď začal stúpať Dunaj v oblasti Batina.

- Vysoká hladina Dunaja spôsobila záplavy v hlavnom meste Maďarska Budapešti. Pri Szigetmonostore na Ostrove sv. Ondreja (Szentendrei-sziget) pretrhla stúpajúca voda tzv. letnú ochrannú hrádzu.

júl 2005 - Výdatné zrážky spôsobili, že v Hornom a Dolnom Rakúsku sa na niektorých miestach vyliali rieky Inn a Dunaj, ktoré zaplavili aj cesty. V Budapešti uzatvorili časť dolného dunajského nábrežia v Budíne, ktoré zaliala záplavová vlna Dunaja.

august 2005 - Kvôli značne stúpajúcej hladine európskeho veľtoku Dunaj, ktorú spôsobili silné lejaky, vyhlásili rakúske úrady v spolkovej krajine Dolné Rakúsko poplachový stupeň povodní. Rozvodnená rieka zaplavila cestu nižšej triedy L2113 pri Kritzendorfe.

- Mimoriadne intenzívne zrážky spôsobili, že v Maďarsku museli vyhlásiť tretí stupeň povodňovej pohotovosti na úsekoch riečnych tokov Dunaj, Lajta, Rába a Mura v celkovej dĺžke 53 kilometrov. Pod vodou sa ocitlo takmer 25.000 hektárov územia vrátane vyše 15.000 hektárov ornej pôdy.

- Rieky Dráva a Dunaj zaplavili v Chorvátsku územie v rozlohe 500 kilometrov štvorcových. Voda poškodila množstvo domov a spôsobila úhyn domácich zvierat. Z postihnutých oblastí evakuovali vyše 500 osôb.

- Najhoršie povodne za ostatných 30 rokov zažilo Rumunsko. Zahynulo pri nich 80 ľudí. V Bulharsku zaplavil Dunaj 300 hektárov pôdy pri meste Nikopol. V Srbsku si povodne vyžiadali jeden ľudský život. Východne od Belehradu sa v Dunaji utopil muž.

marec 2006 - V povodňových oblastiach spolkovej krajiny Dolné Rakúsko sa Dunaj čiastočne vylial z koryta, v oblasti Ardagger v okrese Amstetten zalial niektoré časti cestných komunikácií nižšej triedy. Silné dažde a následné stúpanie hladiny Dunaja spôsobil lokálne povodne v spolkovej krajine Horné Rakúsko.

marec - apríl 2006 - Sneh, dážď a oteplenie spôsobili lokálne povodne na mnohých miestach Bratislavského, Trnavského a Seneckého kraja v Slovenskej republike. V Bratislave pri Starom moste v blízkosti Šafárikovho námestia sa vylial z koryta Dunaj, hladina rieky presiahla výšku 800 centimetrov.

apríl 2006 - Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány vyhlásil stav núdze kvôli záplavám na úseku Dunaja od Komáromu cez Ostrihom a Budapešť až po Tass, a na časti rieky Ipeľ.

- Rekordnú výšku hladiny dosiahol Dunaj na východe Rumunska. Približne 450 obyvateľov musela opustiť svoje domovy v dedine Oltina - voda po kolapse hrádzí tam zaplavila najmenej 50 domov. Z obce Sarata evakuovali 2800 ľudí. Škody z tejto prírodnej katastrofy odhadli experti v prepočte na viac ako 8,5 milióna dolárov.

august 2006 - V dôsledku intenzívnych dažďov sa skomplikovala povodňová situácia v spolkových krajinách Dolné a Horné Rakúsko. Vo viacerých častiach postavili na ochranu pred rozvodneným Dunajom mobilné a pieskové hrádze. Povodne spôsobili rozsiahle škody.

september 2006 - V Dolnom Rakúsku dosiahla hladina Dunaja 20-ročné maximum. Rieka vystúpila z brehov okrem iného na viedenskom predmestí Klosterneuburg, kde zaplavila železničnú stanicu a regionálnu diaľnicu.

september 2007 - Výrazná zrážková činnosť mala za následok vzostup hladín vodných tokov Morava, Dunaj a Kysuca na území Bratislavského a Žilinského kraja v SR. Rozvodnený Dunaj zatopil niekoľko domov a záhrad, vylial sa na Tyršovom nábreží v Bratislave a zaplavil časť Devína.

6. - 20. augusta 2008 - Záplavová vlna postihla povodie slovenského toku Dunaja - voda zaplavila bratislavské mestské časti Devín a Devínska Nová Ves, ďalej Štúrovo a Komárno.

jún 2009 - Povodne zasiahli viaceré oblasti Dolného Rakúska Hasiči museli zasahovať v 13-tich z 21 okresov. Ťažisko nasadenia ležalo pozdĺž riek v regióne Mostviertel, pozdĺž Dunaja a v oblasti Predalpska a Viedenského lesa.

- Na Slovensku hladina Dunaja v bratislavskom Devíne dosiahla 794 centimetrov.

júl 2009 – Pri severomaďarskom Nagybajcsi kulminovala na Dunaji ďalšia záplavová vlna pri hladine 669 cm.

jún 2010 - Kvôli vysokej hladine rieky Dunaj uzavreli v Dolnom Rakúsku cestu B33 v okolí Mauternu v okrese Krems. Takmer vo všetkých dolnorakúskych okresoch ležiacich pri Dunaji vydali varovanie pred veľkou vodou.

4.-5. júna 2010 - V SR sa rozvodnený Dunaj v Bratislave začal vylievať na chodník na ľavom brehu v lokalite pod Starým mostom. Voda vystúpila na breh aj na pravej strane v mestskej časti Petržalka, na chodník pred parkoviskom pred divadlom Aréna. Dunaj dosiahol v Bratislave 831 cm, v Devíne 802 cm a v Štúrove 646 cm.

január 2011 - Na viacerých miestach Dolného Rakúska Dunaj po silných dažďoch vystúpil z brehov. Povodňové tímy zasahovali v okrese Amstetten i v meste Klosterneuburg. Výrazné zvýšenie hladiny Dunaja hlásili vo východnom Bavorsku. V Passau dosiahla 8,9 metra.

– Dunaj pri Budapešti kulminoval v noci poldruha metra pod rekordnou hladinou.

30. mája - 6. júna 2013 - Hladina Dunaja v Bratislave dosiahla 1032 centimetrov. Pri Devíne dosahovala výška hladiny úroveň 969 centimetrov. Dunaj začal kulminovať po 14.00 h, prietok veľtoku v Bratislave bol na úrovni 10.540 m3 za sekundu, čo predstavovalo historicky najväčší priamo nameraný prietok na Dunaji v Bratislave. Hladina veľtoku stúpala aj v Medveďove, Gabčíkove, Komárne a Štúrove. Tretí stupeň povodňovej aktivity platil aj pre stanicu Vysoká pri Morave. Platila hydrologická výstraha tretieho stupňa pre okresy Bratislava, Senec, Malacky, Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal aj výstrahu prvého stupňa pre okresy Skalica a Senica. Bratislava bola z hľadiska protipovodňových opatrení pripravená na tisícročnú vodu.

- Povodne zasiahli takmer celú strednú Európu. Jedenásť obetí, vrátane jedného Slováka, a viac než 19.000 ľudí evakuovali pred povodňami v Českej republike. Povodňová vlna v severnom Nemecku prinútila odísť z domovov desaťtisíce ľudí. K obetiam patrili aj štyria v Nemecku a dvaja v Rakúsku. Záplavy po mimoriadne silných dažďoch zaznamenali i v Poľsku a vo Švajčiarsku. V niektorých postihnutých oblastiach dosiahli hladiny riek najvyššie úrovne za viac ako 500 rokov. V Sasku-Anhaltsku (Nemecko) prišiel o život muž, ktorý neprežil zrážku s vozidlom prevážajúcim vrecia s pieskom. Povodňová vlna na Labe pretrhla okolo polnoci hrádzu pri obci Fischbeck v okrese Stendal v Sasku-Anhaltsku, a to v dĺžke asi 50 metrov. Domovy muselo okamžite opustiť vyše 1000 ľudí z blízkych dedín. V Maďarsku Dunaj kulminoval s výškou hladiny 788 centimetrov. Vysťahovali 1565 ľudí. Veľká voda sa presúvala následne aj do Chorvátska a Srbska.