Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Najvyšší ústavní činitelia odsudzujú snahu anektovať časti Ukrajiny

Prezidentka SR Zuzana Čaputová hovorí počas tlačovej konferencie s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou v Prezidentskom paláci 30. septembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Zdôraznili, že SR uznáva Ukrajinu ako nezávislý, suverénny a zvrchovaný štát.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) a predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) dôrazne odsudzujú snahu Ruskej federácie nelegálne anektovať časti ukrajinského územia. Výsledky pseudoreferend, ktoré Rusko zorganizovalo na okupovanom území, nemajú podľa nich žiaden platný právny účinok. Považujú ich za nelegitímnu snahu Ruska zakryť akt agresie. Zdôraznili, že SR uznáva Ukrajinu ako nezávislý, suverénny a zvrchovaný štát. Vyplýva to z ich spoločného stanoviska.

"Dôrazne odsudzujeme snahu Ruskej federácie nelegálne anektovať časti ukrajinského územia. Tieto oblasti boli Ukrajine násilne zabraté vojenskou agresiou zo strany Ruska, ktoré tak hrubo porušilo Chartu OSN, všetky základné princípy medzinárodného práva a spôsobilo obrovské ľudské a materiálne škody," uviedli v spoločnom vyhlásení. Pseudoreferendá zorganizované na okupovanom území sú podľa nich len nelegitímnou snahou zakryť akt agresie a nemôžu byť akceptované.

"Moskva takto podkopáva úsilie o dosiahnutie mieru, cielene eskaluje situáciu a snaží sa medzinárodné spoločenstvo zastrašiť a odradiť od ďalšej podpory Ukrajiny v jej spravodlivom obrannom boji," dodali. Ak by Slovensko tieto kroky Ruska akceptovalo, poprelo by podľa ich slov základné princípy, na ktorých je založená "naša vlastná suverenita a teritoriálna integrita".

Zdôraznili, že SR uznáva Ukrajinu ako nezávislý, suverénny a zvrchovaný štát, "ktorý je kandidátom na členstvo v Európskej únii a ktorého územná celistvosť v medzinárodne uznaných hraniciach je nespochybniteľná".

Ruský prezident Vladimir Putin a zástupcovia samozvanej Luhanskej ľudovej republiky, Doneckej ľudovej republiky i okupačných správ Chersonskej a Záporožskej oblasti Ukrajiny majú podpísať v piatok popoludní v Kremli dohody o anektovaní týchto štyroch okupovaných regiónov Ruskom.