Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Traja zamestnanci a bývalý šéf rezortu diplomacie budú veľvyslancami

Pavol Hamžík na archívnej snímke z roku 2001. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bývalý minister zahraničných vecí Pavol Hamžík bude viesť veľvyslanectvo v Budapešti, hovorca Peter Susko v Chorvátsku, Ladislav Babčan bude veľvyslanec pre Litvu a Lotyšsko a Marek Šafin v Kyjeve.

Bratislava 9. júla (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska v utorok (10.7) odovzdá poverovacie listiny štyrom dezignovaným veľvyslancom. Sú nimi bývalý minister zahraničných vecí Pavol Hamžík a traja súčasní zamestnanci rezortu diplomacie - hovorca Peter Susko, riaditeľ kancelárie ministra Ladislav Babčan a riaditeľ jedného z odborov Marek Šafin. Informovala o tom Henrieta Hajtová z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Susko bude novým slovenským veľvyslancom v Chorvátsku, kde nahradí súčasného veľvyslanca Juraja Priputena. Ten veľvyslanectvo v Záhrebe viedol od októbra 2013. Babčan sa stane veľvyslancom pre Litvu a Lotyšsko. Šafin, ktorý je v súčasnosti riaditeľ odboru štátov východnej Európy, južného Kaukazu a strednej Ázie, na slovenskom veľvyslanectve v Kyjeve nahradí Juraja Siváčka.

Hamžík bude viesť veľvyslanectvo v Budapešti, kde nahradí mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Rastislava Káčera. Hamžík bol ministrom zahraničných vecí v rokoch 1996 - 1997, neskôr okrem iného pôsobil ako podpredseda vlády pre európsku integráciu, poslanec Národnej rady SR, veľvyslanec SR v Kyjeve a veľvyslanec pre energetickú bezpečnosť na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ).