Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Učitelia vítajú transformáciu priamo riadených organizácií

Na archívnej snímke viceprezidentka Slovenskej komory učiteľov Soňa Puterková. Foto: TASR - Pavol Zachar

Odstránia sa duplicity a konečne vznikne fungujúca organizácia, ktorá bude poskytovať kvalitnú podporu pedagógom, povedala viceprezidentka SKU Soňa Puterková.

Bratislava 27. júla (TASR) - Transformácia priamo riadených organizácií je krok, po ktorom Slovenská komora učiteľov (SKU) veľmi dlho volala. V reakcii na zámer Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR, ktoré pripravuje transformáciu štyroch priamo riadených organizácií do jednej. Ako pre TASR uviedla viceprezidentka SKU Soňa Puterková, súčasný model je dlhodobo nefunkčný.

"Uvítali by sme širšiu platformu zlučovaných organizácií aj na základe volebného programu strany SaS, v ktorom navrhovala spojenie Štátnej školskej inšpekcie, Štátneho pedagogického ústavu, Štátneho inštitútu odborného vzdelávania a Metodicko-pedagogického centra do jednej nezávislej organizácie," poznamenala Puterková. Podrobnosti ohlásenej transformácie a ani dôvody výberu týchto organizácií SKU podľa nej nie sú známe.

SKU očakáva, že transformácia prebehne čo najskôr a nebude len formálna. "Odstránia sa duplicity a konečne vznikne fungujúca organizácia, ktorá bude poskytovať kvalitnú podporu pedagógom," povedala Puterková.

MŠVVaŠ SR pripravuje transformáciu štyroch priamo riadených organizácií do jednej. Súčasťou transformovanej inštitúcie - Národného inštitútu vzdelávania a mládeže - budú súčasné organizácie, a to Metodicko-pedagogické centrum, Štátny pedagogický ústav, IUVENTA-Slovenský inštitút mládeže a Slovenská pedagogická knižnica. Cieľom transformácie je podľa rezortu školstva optimalizovať štruktúru a činnosti priamo riadených organizácií tak, aby prinášali maximálny úžitok a čo najefektívnejšie využitie zdrojov na vzdelávanie - formálne i neformálne.