Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

TRENČÍN: V útulku môžu prespať a umyť sa len triezvi bezdomovci

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Nocľaháreň je otvorená od 19.00 hodiny do 7.00 hodiny ráno. Ľudia bez prístrešia by mali prísť najneskôr do 22.00 hod.

Trenčín 7. decembra (TASR) – Niektorí trenčianski bezdomovci môžu prežiť mrazivé zimné noci v nocľahárni na Nešporovej ulici. Mesto ju v tejto zimnej sezóne otvorilo pre ľudí bez strechy nad hlavou 1. novembra, prichýliť môže 16 bezdomovcov, ktorí tu môžu prenocovať, umyť sa a využiť sociálne poradenstvo.

Ako TASR informovala hovorkyňa Trenčíne Erika Ságová, do nocľahárne prijímajú len triezvych ľudí, pri vstupe kontrolujú hladinu alkoholu alkoholtesterom. „Poplatok sa v porovnaní s minulým rokom nezmenil, je 50 centov za osobu a noc. V nocľahárni sú vytvorené podmienky na základnú osobnú hygienu a na prípravu stravy, ktorú ale mesto neposkytuje. Je však možné, že v rámci dobrovoľníctva, resp. bezplatnej aktivity občanov, sa podarí raz do týždňa zabezpečiť polievku,“ ozrejmila Ságová.

Nocľaháreň je otvorená od 19.00 hodiny do 7.00 hodiny ráno. Ľudia bez prístrešia by mali prísť najneskôr do 22.00 hod. Potom sa dvere zamykajú. „Vzhľadom na to, že bezdomovci migrujú, je ťažké udať ich presný počet, ale dnes by ich v Trenčíne malo žiť vyše 40,“ spresnila hovorkyňa.

Nocľaháreň má v správe mestská rozpočtová organizácia Sociálne služby mesta Trenčín. Mesačné prevádzkové náklady (energie, platy, odvody, hygienické a dezinfekčné prostriedky, údržba) sú 3550 eur. Podľa Ságovej je ambíciou mesta, aby bol v Trenčíne útulok s celoročnou prevádzkou. „Je predpoklad, že by sa to mohlo podariť už v budúcom roku,“ uzavrela Ságová.