Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Trend v pochovávaní sa na Slovensku postupne mení

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Palkovič

Aktuálne sa vykonáva až 70 percent spopolnení v porovnaní s 30 percentami pochovávaní.

Bratislava 31. októbra (TASR) – Tradičné pochovávanie v truhle s cirkevným obradom, typické pre historický vývoj nášho územia, už nepreferuje väčšina Slovákov. Čoraz viac ľudí si v dnešnej dobe volí spopolnenie v krematóriu, ozrejmil to pre TASR Ladislav Stríž, predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb.

Aktuálne sa vykonáva až 70 percent spopolnení v porovnaní s 30 percentami pochovávaní. „Zvyky spojené s pochovávaním sa začínajú meniť. Slovensko je ešte dosť konzervatívna krajina, kde stále pretrvávajú tradičné katolícke zvyky, ale začína sa to preklápať. Na cintorínoch je teda čoraz menej pohrebov klasického charakteru,“ vysvetlil Stríž.

Na Slovensku sa vykonávajú prevažne cirkevné obrady s farárom a občianske pohreby. Občianske pozostávajú z rituálu bez farára, často podľa želania zosnulého alebo príbuzných. Môže sa hrať rôzna hudba, napríklad džezová, čo na prvé počutie môže pôsobiť extravagantne. V rámci katolíckych obradov sa hráva väčšinou len typická náboženská organová hudba. Takisto obrady pri ukladaní urien sa odlišujú od tradičných cirkevných obradov.

V súčasnosti funguje na Slovensku sedem krematórií. Tradičné cintoríny sa nachádzajú v každej obci v počte jeden až tri. Cintoríny sa neustále rozširujú a pripravujú sa nové hrobové miesta.

Holíč vybuduje nové hrobové miesta a urnovú stenu za 47.000 eur


Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Holíči rozhodli na svojom zasadnutí v stredu (30. 10.) o zvýšení základného imania spoločnosti Správa mestského majetku Holíč, ktorej jediným spoločníkom je mesto, o 47.000 eur.

Zvýšenie základného imania bude účelovo viazané na vybudovanie nových hrobov. "V súčasnosti je už nedostatok hrobových miest. Aktuálne je mortalita v Holíči približne 100 duší ročne, samozrejme, nie pre každého žiadajú o vytvorenie nového hrobového miesta, niektorí idú už do existujúcich hrobov. Preto do vybudovania nových jednohrobov a dvojhrobov investujeme 30.000 eur," uviedol primátor mesta Holíč Zdenko Čambal.

Foto: TASR/Oliver Ondráš


V Holíči na cintoríne stoja dve urnové steny a pribudne ďalšia. "Už aj v Holíči pozostalí nechávajú svojich zosnulých spopolniť. Obe urnové steny už máme na 90 percent zaplnené, a tak sme pristúpili k vybudovaniu ďalšej. Na novej by malo vzniknúť 18 kaziet na uloženie urny a pamätnej dosky," doplnil Čambal.

Nové miesta by mali byť k dispozícii najneskôr na začiatku roka 2020. "Buď sa to bude realizovať koncom roka, ak to dovolia poveternostné podmienky alebo začiatkom budúceho. Aj preto sme to schválili už na októbrovom zasadnutí, aby sme mohli použiť financie z rezervného fondu v prípade potreby," doplnil primátor.

Brezová pod Bradlom plánuje investície do cintorína, vrátane rozšírenia


Mesto Brezová pod Bradlom plánuje v závere tohto roka a v priebehu budúceho investície do priestorov cintorína a jeho okolia. TASR o tom informoval primátor mesta Jaroslav Ciran.

V súčasnosti mesto realizuje výstavbu chodníka v zadných priestoroch cintorína. "Chodník staviame vo vlastnej réžii cez Technické služby mesta. V tomto roku sa dokončí prvá časť a v budúcich dvoch rokoch by sme chceli pokračovať v celkovej dĺžke približne 150 metrov, čo by pokrylo zadnú časť," uviedol pre TASR Ciran.

Ešte v tomto roku by malo pribudnúť aj verejné osvetlenia. Mesto plánuje zakúpiť desať LED osvetlení na solárnu energiu. "Toto modernejšie smart riešenie umožní osvetlenie bez elektrickej siete a do budúcnosti nám to ušetrí elektrickú energiu," doplnil primátor.

Mestské zastupiteľstvo už schválilo všetky potrebné uznesenia, aby sa mohlo začať s vykurovaním pozemkov na rozšírenie cintorína. S výkupom plánuje mesto začať v budúcom roku. "Rovnako chceme vysporiadať pozemky pod domom smútku, ktoré mestu patria iba z jednej tretiny. Zvyšné pozemky vlastnia evanjelická a katolícka cirkev. Pozemky potrebujeme vykúpiť, aby sme v budúcnosti mohli pokračovať v rekonštrukcii domu smútku," informoval primátor.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Problémom predovšetkým pri smútočných obradoch je parkovanie v okolí cintorína. K dispozícii je iba parkovisko s približne desiatimi miestami pri dome smútku a návštevníci cintorína tak využívajú súkromné parkovisko pri obchodnom stredisku. Mesto preto plánuje rozšírenie možnosti parkovania pri vstupe do cintorína.

V Brezovej pod Bradlom sa zaoberajú aj so sprevádzkovaním virtuálneho cintorína. "Prebehne pasportizácia jednotlivých hrobov. Ľudia si po spustení virtuálneho cintorína budú môcť pozrieť hrobové miesta na internete, zistiť, kde sa nachádza konkrétny hrob, či na aký čas majú miesta zaplatené. Bude možnosť sa dozvedieť aj niečo viac o hroboch známych osobností z Brezovej pod Bradlom," doplnil Ciran.

V okolí cintorínov posilnili hliadky mestskej polície, platia aj dopravné obmedzenia


Dopravné obmedzenia aj zvýšený počet hliadok mestskej polície (MsP) si v Košiciach vyžiadalo obdobie Dušičiek. Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke.

„Pre motorové vozidlá je uzatvorená časť Cintorínskej ulice, ktorá prepája Južnú triedu s Rastislavovou ulicou, keďže časť cesty zaberajú predajné stánky s vencami, kvetmi a sviečkami. Doprava v oboch smeroch je vedená po cestnej komunikácii v smere z Rastislavovej na Južnú triedu,“ uvádza s tým, že zjednosmernili aj Užhorodskú ulicu. „Hliadky MsP tam budú informovať vodičov, kde môžu ísť a kde zaparkujú. Ak by došlo k dopravnej zápche, vozidlá odstavia, a keď sa uvoľní miesto, nasmerujú ich priamo tam,“ dodáva magistrát.

Okrem mestskej hromadnej dopravy bude potrebám cestujúcej verejnosti počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých prispôsobený aj cestovný poriadok prímestskej pravidelnej autobusovej dopravy. „V prípade, ak pravidelné linky počas tohto sviatku nebudú kapacitne postačovať, Košický samosprávny kraj (KSK) má v spolupráci s autobusovými dopravcami pripravené záložné autobusy. Dopravcovia v tomto prípade vypravia posilové spoje,“ uviedla pre TASR hovorkyňa KSK Anna Terezková.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/František Iván


Čo sa týka posilnených hliadok príslušníkov košickej MsP v areáli Verejného cintorína a jeho okolí, svoju činnosť zameriavajú aj na zamedzenie drobným vreckovým krádežiam, krádežiam kvetov, sviečok či kahancov, ktoré na cintorín prinesú pozostalí. „Verejný poriadok zabezpečujú aj pri trhovisku pred vchodom na Verejný cintorín, dohliadajú na to, aby autá neohrozovali chodcov. Kvôli lepšej bezpečnosti chodcov koordinujú zásobovanie. Od rána až do večera sú tam v službe štyri dvojčlenné hliadky MsP,“ dodáva mesto Košice s tým, že hliadkovať a dohliadať na poriadok bude MsP aj na Železníkoch, pred vstupom na Verejný cintorín z Užhorodskej ulice, ale aj v okolí košického Krematória.

Mesto pripomína, že prostredníctvom mestského podniku Správa mestskej zelene (SMsZ) od 17. novembra prevezme do svojej správy košický Verejný cintorín a Krematórium. „V súvislosti so zlepšením služieb poskytovaných na košickom Verejnom cintoríne budeme robiť 1. a 2. novembra, vždy v čase od 10.00 h do 14.00 h anketu, ktorá je zameraná na zistenie názoru občanov. Budeme sa ich pýtať, čo by chceli zlepšiť na Verejnom cintoríne. Anketu budeme robiť pred oboma vstupmi do areálu Verejného cintorína, anketári budú označení logom SMsZ,“ spresnila Marta Popríková, ktorá je poverená riadením SMsZ v Košiciach.

Bratislavské cintoríny budú v piatok a sobotu otvorené až do 22.00 h



Bratislavské cintoríny ostanú počas tohtoročného Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých otvorené ešte dlhšie, ako bolo pôvodne avizované. "Všetky mestské cintoríny budú v piatok a sobotu (1. a 2. 11.) otvorené až do 22.00 h," informoval TASR nový riaditeľ organizácie Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislavy Boris Šramko.

Počas sviatkov hlavné mesto očakáva, že bratislavské cintoríny navštívi viac ako pol milióna návštevníkov, s výrazným zastúpením tých, ktorí prídu z iných miest a regiónov Slovenska. "Uctiť si pamiatku svojich blízkych budú mať príležitosť v atmosfére rozžiarených cintorínov dlhšie ako po iné roky," potvrdil Šramko jedno z prvých rozhodnutí vo funkcii riaditeľa mestskej organizácie.

"Rovnako tak od 1. novembra budú na štyroch najväčších bratislavských cintorínoch (Vrakuňa, Martinský cintorín, Slávičie údolie a Krematórium) na strategických miestach rozmiestnené kontajnery s výrazným označením na zber bio odpadu," uviedol Šramko, ktorého poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva (MsZ) vymenovali za riaditeľa Marianum 24. októbra, zatiaľ na obdobie jedného roka.

Bratislavská radnica v utorok (29. 10.) informovala, že na cintorínoch i v ich okolí budú počas sviatkov posilnené hliadky, rovnako budú častejšie premávať linky MHD smerujúce k pietnym miestam.

"Od piatka do nedele (3. 11.) posilníme MHD nasadením vysokokapacitných kĺbových vozidiel na niektoré autobusové a trolejbusové linky. Rovnako zhustíme intervaly na niektorých linkách a vypravíme špeciálnu linku X38 po trase Hlavná stanica – Krematórium," povedal šéf Dopravného podniku Bratislava (DPB) Martin Rybanský.

Počas prvých troch novembrových dní budú na linku 37 vypravené kĺbové autobusy, na linky 204 a 207 budú vypravené kĺbové trolejbusy. Linka 39 bude premávať v posilnenom intervale 7,5 minúty. Na zastávke Cintorín Vrakuňa bude v čase 8.00 až 18.00 h pripravené záložné vozidlo, ktoré bude na pokyn dispečingu DPB operatívne nasadené podľa aktuálnej situácie do premávky.