Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Stíhanie J. Spišiaka bol prejav zastrašovania, tvrdí D. Lipšic

Daniel Lipšic Foto: TASR/Michal Svítok

Trestné oznámenie na neho podali bývalí funkcionári Úradu boja proti organizovanému zločinu.

Bratislava 18. marca (TASR) - Trestné stíhanie bývalého policajného prezidenta Jaroslava Spišiak bolo prejavom šikany a zastrašovania za to, že povedal pravdivý výrok. Ukončenie stíhania je zas alibizmus. Myslí si to šéf hnutia NOVA Daniel Lišpic, ktorý Spišiaka zastupoval.

"Trestné stíhanie obvineného bolo zastavené, pretože bolo dokázané, že skutok, pre ktorý bolo vznesené obvinenie, sa stal, nie je trestným činom, ale je priestupkom proti občianskemu spolunažívaniu," cituje portál Aktuálne.sk hovorkyňu Generálnej prokuratúry SR Andreu Predajňovú.

Aktuálne.sk konštatuje, že priestupok je už premlčaný - zodpovednosť zaň zanikla uplynutím lehoty dvoch rokov od jeho spáchania. Lipšic trvá na tom, že Spišiak povedal pravdu a jeho výrok dnes v parlamente zopakoval. Generálnu prokuratúru vyzval, aby voči nemu konala, ak si naozaj myslí, že išlo "čo i len o priestupok".

Spišiaka obvinili v roku 2012 pre jeho vyjadrenie v rozhovore pre Aktuálne.sk. Trestné oznámenie na neho podali bývalí funkcionári Úradu boja proti organizovanému zločinu Ivan Ševčík, Milan Lučanský a Jozef Mičieta, ktorí odišli z bezpečnostných zložiek za vlády Ivety Radičovej a po predčasných voľbách v roku 2012 sa sem vrátili.

Súčasťou rozhovoru bola aj otázka, ktorá sa opierala o vyjadrenie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, približuje portál. Trnka tvrdil, že z polície muselo odísť vyše 260 schopných policajtov a ak by v polícii zostali Mičieta, Lúčanský, Ševčík a Slivka, k pochybeniam, ako napríklad v kauze Mello, by nedošlo.



"Kým oni boli policajtmi, Mello bol sústavne na úteku, keď odišli, podarilo sa nám ho zadržať. O následne médiami sledovaných obštrukciách okolo jeho uväznenia a prepustenia si môže každý urobiť obraz sám. Myslím, že na základe toho môže každý zistiť, kto pracuje v prospech spravodlivosti a kto až tak veľmi nie," pripomína portál Spišiakovu odpoveď.

O reakciu na rozhodnutie prokuratúry požiadal aj jeho. "Nechcem to komentovať," uviedol pre Aktuálne.sk bývalý policajný prezident.