Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Trh s overovaním meradiel sa uvoľní, prezidentka podpísala novelu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Vladimír Benko/MV SR

Legislatíva tiež spresňuje spôsobilosť v rámci výkonu overovania určených meradiel, úradného merania, opravy a montáže určených meradiel.

Bratislava 22. februára (TASR) – Trh s overovaním meradiel sa uvoľní. Dotkne sa to najmä Slovenskej legálnej metrológie, ktorá prichádza o štatút "určenej organizácie" a po novom bude mať po splnení legislatívnych požiadaviek postavenie autorizovanej osoby vykonávajúcej overovanie určených meradiel alebo úradné meranie. Vyplýva to z novely zákona o metrológii, ktorú v utorok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Návrhom zákona sa má zabezpečiť zrovnoprávnenie postavenia subjektov vykonávajúcich overovanie určených meradiel, uvoľnenie trhu v rámci regulácie výkonu overovania druhov určených meradiel a zavedenie štatistickej kontroly určených meradiel na predĺženie času platnosti overenia určených meradiel," uvádza sa v dôvodovej správe.

Po úspešnom vykonaní kontroly vybranej vzorky meradiel môže byť všetkým meradlám, ktoré sú súčasťou základného súboru, predĺžený čas platnosti overenia najviac o päť rokov. Dôvodom tejto zmeny je, že fyzikálne princípy merania v moderných elektronických meradlách poskytujú podľa úradu vyššiu mieru stability ich metrologických charakteristík ako pri mechanických alebo elektromechanických meradlách.

Legislatíva tiež spresňuje spôsobilosť v rámci výkonu overovania určených meradiel, úradného merania, opravy a montáže určených meradiel alebo balenia a dovozu označených spotrebiteľských balení. Zároveň odstraňuje viacero povinností v rámci zníženia byrokratickej záťaže.