Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

´Mexický tunel´na slovensko-ukrajinskej hranici polícia odhalila

peciálna jednotka odhalila podzemný tunel, ktorý spájal slovenské a ukrajinské územie. Využívaný bol na pašovanie tovaru a osôb, predovšetkým však tabakových výrobkov. Foto: TASR/Kriminálny úrad finančnej správy SR

Na mieste bol zadržaný jeden z organizátorov, ktorý mal na slovenskej strane prenajatý pozemok, na ktorom bol vchod do tunela. Na inom mieste zadržali vodiča jedného z kamiónov.

Bratislava 19. júla (TASR) - Špeciálna jednotka odhalila podzemný tunel, ktorý spájal slovenské a ukrajinské územie. Využívaný bol na pašovanie tovaru a osôb, predovšetkým však tabakových výrobkov.

"Bol to tunel, ktorý viedol medzi slovenskými obcami Vyšné a Nižné Nemecké priamo do Užhorodu," informoval na dnešnej tlačovej konferencii na pôde rezortu financií minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Priamo na mieste bolo zaistených 13.100 kartónov cigariet. Podľa prepočtu mohlo ich prepašovaním dôjsť k daňovému úniku 350.000 eur.

Galéria: ´Mexický tunel´na slovensko-ukrajinskej hranici



"Dá sa predpokladať, že pri ročnom používaní tohto spôsobu pašovania mohlo dôjsť k úniku až 50 miliónov eur na spotrebnej dani z tabaku," uviedol minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Technická úroveň samotného tunela bola podľa vyšetrovateľov na vysokej úrovni a je možné, že bol vybudovaný banskou technológiou. Viedol asi v 6-metrovej hĺbke a meral zhruba 700 m, z toho na slovenskej strane sa nachádzalo asi 480 m. Tunel bol vybavený malým vláčikom na prevoz tovaru a inou technológiou, ktorá uľahčovala vykladanie a nakladanie tovaru priamo do kamiónov.

Špeciálna jednotka odhalila podzemný tunel, ktorý spájal slovenské a ukrajinské územie. Využívaný bol na pašovanie tovaru a osôb, predovšetkým však tabakových výrobkov.
Foto: TASR/Kriminálny úrad finančnej správy SR
Na mieste bol zadržaný jeden z organizátorov, ktorý mal na slovenskej strane prenajatý pozemok, na ktorom bol vchod do tunela. Na inom mieste zadržali vodiča jedného z kamiónov. Na základe niekoľkotýždňového pozorovania tunela bude pravdepodobne nasledovať zadržanie ďalších osôb.

Podľa Kažimíra je odhalenie tunela výsledkom úzkej spolupráce Ministerstva financií SR, Ministerstva spravodlivosti SR a Ministerstva vnútra SR. Akciu vykonali členovia špeciálnej jednotky, ktorá nesie názov Daňová kobra. "Pozostáva zo špecialistov kriminálneho úradu a takisto špecialistov Policajného zboru a ich vyšetrovateľov," spresnil Kažimír.

Tu bude player


Popri legislatívnych úpravách je špeciálny tím na potieranie daňových únikov druhým krokom, ktorý má zabezpečiť zvýšenie výberu daní. Podľa Kaliňáka je odhalenie tunela len prvým kamienkom v mozaike a ďalšie zásahy budú nasledovať. "Máme rozpracovaných niekoľko prípadov podobného a aj väčšieho rozsahu z pohľadu objemu," podotkol Kaliňák.