Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: V Bratislave sa tvoria kolóny, Donovaly sú uzatvorené

Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván

Pre celé Slovensko platí v súvislosti so snehom výstraha prvého stupňa až do štvrtkového večera.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Cez západnú polovicu Slovenska už postupuje smerom na severovýchod pásmo trvalejšieho sneženia. Miestami pritom sneží už aj v nížinách, ale v Podunajskej nížine a na Záhorí sú miesta, kde prechodne ešte prší alebo padá dážď so snehom. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

V nížinách, kde trvalo a výdatnejšie sneží, už teplota klesla miestami až na nula stupňov Celzia a sneh sa už začína udržiavať aj na zemi. "Za posledné dve hodiny pritom spadlo do 18.20 h zväčša od jedného do troch milimetrov zrážok, ojedinele až do štyroch milimetrov. Zrážky budú pokračovať aj v najbližších hodinách," priblížil SHMÚ.

V lokalitách, kde momentálne ešte prší alebo padá dážď so snehom, by sa mali zrážky zmeniť tiež na sneženie. V priebehu noci by sa mala na celom západnom a strednom Slovensku aj v polohách pod 250 metrov nad morom vytvoriť súvislá snehová pokrývka. Vo Východoslovenskej nížine meteorológovia počas tejto noci neočakávajú vytvorenie snehovej pokrývky.

SHMÚ vydal výstrahu takmer pre celé Slovensko pred snežením, ktorá potrvá do štvrtka (30.11.) do 16.00 h. Podľa meteorológov by malo napadnúť od päť do 40 centimetrov snehu. Najviac snehových zrážok očakávajú v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji.

Cesty v okresoch R. Sobota, Lučenec a Revúca sú napriek sneženiu zjazdné



Cesty v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec a Revúca na juhu Banskobystrického kraja sú v súčasnosti zjazdné. Napriek celodennému miernemu sneženiu sú ich vozovky väčšinou len mokré a sneh sa na nich roztápa. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej internetovej stránke.

Jedinou výnimkou je horský priechod Zbojská medzi Tisovcom v okrese Rimavská Sobota a Pohronskou Polhorou v okrese Brezno. Tam cestári hlásia miestami kašovitý i čerstvý sneh v hrúbke jedného centimetra a upozorňujú na nutnosť použitia zimných pneumatík.

Na niektorých cestách v TSK je trojcentimetrová vrstva čerstvého snehu


Všetky cesty v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sú zjazdné, na niektorých úsekoch je vrstva čerstvého, prípadne kašovitého snehu v hrúbke do troch centimetrov. Informovala Slovenská správa ciest.

Približne trojcentimetrová vrstva kašovitého snehu je na cestách v Ilavskom okrese a na horských priechodoch Šútovce a Homôľka. Čerstvý a miestami kašovitý sneh je na niektorých úsekoch ciest III. triedy v okresoch Ilava, Považská Bystrica, Púchov, Trenčín a Prievidza a na rozhraní okresov Nové Mesto nad Váhom a Piešťany v Trnavskom kraji.

Horský priechod Šútovce v okrese Prievidza je uzavretý pre nákladné vozidlá nad desať metrov, na horskom priechode Homôľka sú potrebné zimné pneumatiky.

V Bratislave hlásia kolóny, Donovaly uzatvorili pre vozidlá nad 10 m



V Bratislave hlásia momentálne viacero dopravných nehôd a zhustenú premávku. Nehody odstraňujú na nadjazde ponad Vajnory v smere na obchvat a na Trnavskej ceste v smere do centra. Informuje o tom Stella centrum. Slovenská správa ciest upozorňuje, že horské priechody Donovaly a Šútovce sú uzatvorené pre nákladné vozidlá s dĺžkou nad desať metrov.

So zhustenou premávkou a so zdržaním musia vodiči počítať v hlavnom meste na Slovnaftskej, Gagarinovej, Popradskej, Hradskej a na Ulici svornosti v smere von z mesta. Taktiež na Moste Lafranconi v smere z Petržalky, na Einsteinovej a na Prístavnom moste v oboch smeroch. S kolónami treba počítať aj na bratislavskom diaľničnom obchvate až po Zlaté piesky a na trase z Bratislavy v smere do Rovinky.

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, väčšinou suché


Všetky cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, prevažne suché, vo Vysokých Tatrách sa na ceste druhej triedy číslo 537 nachádza miestami zľadovatená vrstva snehu do jedného centimetra. Na horskom priechode Vernár a Podspády sú cesty mokré. V okolí Starej Ľubovne miestami snežilo. Na území kraja je zväčša zamračené, miestami hmla, fúka slabý vietor.

Ako informoval Tomáš Herstek zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja, cestári mali v teréne 16 vozidiel, cesty posypali inertným, chemickým aj zmiešaný materiálom v lokalitách Poprad, Stará Ľubovňa, Prešov, Vranov nad Topľou a Humenné.

Cesty na Liptove sú momentálne zjazdné, SHMÚ varuje pred silnejším snežením


Motoristi prechádzajúci mestami, obcami a horskými priechodmi na Liptove by mali zvýšiť opatrnosť, pretože napoludnie sa pre silnejšie sneženie môže situácia na cestách skomplikovať. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu pre oblasť Liptova výstrahu prvého stupňa pred snehovými zrážkami.

Podľa riaditeľa závodu Liptov Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Kögela sa situácia zatiaľ vyvíja relatívne dobre a všetky cesty sú zjazdné. „Horský priechod Čertovica je síce na vrchole mierne zasnežený, no pohybujú sa tam vozidlá údržby,“ uviedol pre TASR. Na horskom priechode Húty je podľa neho stav ciest tiež relatívne v poriadku. „Nikde momentálne neevidujeme väčší nával snehu. Robí sa skôr bežná údržba,“ vysvetlil.

Situáciu budú cestári naďalej monitorovať aj v poobedňajších hodinách. „V Jasnej aj na všetkých horských priechodoch sa na cestách od rána pohybuje okolo 15 kusov vozidiel zimnej údržby,“ uzavrel Kögel.

Snehové zrážky potrvajú podľa SHMÚ až do štvrtka (30.11.) večera.


Prvé kalamitné sneženie


Pozrite sa, ako to s vývojom sneženia bude vyzerať podľa portálu imeteo.sk v nasledujúcich hodinách. Zelenou farbou je vyznačený dážď, modrou-sneženie a tmavomodrou výdatnejšie sneženie.



Sneh poletuje aj v hlavnom meste

Do Bratislavy v smere od Záhoria sa dnes ráno tvorili zápchy, ktoré spôsobovali vodičom desiatky minút zdržania. „Zostali sme visieť na výjazde na diaľnicu pri kruhovom objazde v Lamači. Padal snehový dážď, doprava sa vôbec nehýbala, nakoniec sme sa rozhodli to obísť cez Karlovu Ves,“ povedal pre Teraz.sk čitateľ Marek. Situácia znepríjemnila dopravu aj v centre mesta.

Pozrite si fotografie, ako rannú Bratislavu zachytili fotoreportéri TASR.


V banskobystrickom kraji sneží, polícia vyzýva vodičov k mimoriadnej opatrnosti

Polícia v stredu vydala výzvu všetkým účastníkom cestnej premávky, aby nepodceňovali počasie a vodiči prispôsobili rýchlosť jazdy svojim schopnostiam, stavu a povahe vozovky, keďže v Banskobystrickom kraji sneží. Na cestách sa môže tvoriť ľad a dochádzať ku kolíznym situáciám. TASR o tom informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

"Polícia vyzýva vodičov k mimoriadnej opatrnosti. Apelujeme na nich, aby v dôsledku zníženej viditeľnosti použili stretávacie svetlá, prípadne hmlové, denné svietenie je nedostatočné. Na cestách je maximálny počet policajtov, ktorí riadia premávku a pomáhajú vodičom," konštatovala Faltániová.



Vodiči by sa mali v dostatočnej miere pripraviť aj na nepredvídateľné situácie. Zimné pneumatiky v tomto čase už majú byť samozrejmosťou.


Na horách by malo celý deň snežiť, lavínová hrozba sa zvyšuje


Vo všetkých horských oblastiach v stredu ráno sneží na tvrdý podklad. Pravdepodobnosť pádu lavín sa s pribúdajúcou snehovou pokrývkou zvyšuje. Mierne lavínové nebezpečenstvo je vo Vysokých Tatrách, v ostatných pohoriach je situácia zatiaľ stabilizovaná.

"Uvoľnenie lavín je možné na strmých svahoch, kde sa nachádza sneh z predchádzajúceho sneženia," uviedol Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Upozornil však na možný výskyt menších lavín a splazov z prachového snehu, ktorý by mal napadnúť v stredu a vo štvrtok.

Na horách podľa Krajčího sú zimné podmienky. Na hrebeňoch fúkal prevažne južný vietor, ktorý však neprináša oteplenie, ale sneženie. "Počasie sa v porovnaní so včerajškom výrazne zmenilo. Zamračilo sa a celý deň by malo snežiť," uzavrel.